Bakje Britse troost

Een warme kop thee geeft hoop in bange dagen. Goedkope zwarte thee leent zich het best voor Engelse thee met melk.

Foto Istock

Het is een denderend cliché, maar vermoedelijk waar: Veel Britten zullen dezer dagen een extra kopje thee drinken om de referendumspanning de baas te blijven. Hoewel voor iedereen geldt dat alles er hoopvoller uitziet met je handen om een kop warme thee – wetenschappelijk vastgesteld – hebben vooral de Britten de thee verheven tot eerstelijns defensie tegen alle eventualiteiten.

Maar: wélke thee. Welke thee leent zich het best voor de alom in Groot-Brittannië gedronken versie van thee met (veel) melk? Sterke, goedkope thee, is het korte antwoord. Tegen de volle, zoete melk delven de meer aromatische, lichte, en vaak ook exclusievere theeën al snel het onderspit.

Het gaat in ieder geval altijd om zwarte thee, de volledig geoxideerde blaadjes van de theeplant. Niet om groene (niet geoxideerde) of Oolong (gedeeltelijk geoxideerde) varianten van de theeblaadjes. Maar zwarte thee is onderling erg verschillend, afhankelijk van waar de thee groeit, wanneer de thee is geplukt, en hoe die is verwerkt, zegt Milo van Velzen. Hij is theespecialist bij het thee- en koffiehuis Simon Lévelt.

Thee groeit hoog op berghellingen langzamer, en is vaak aromatischer dan thee die lager groeit. Het Indiase Assam, een van de grootste theeproducenten ter wereld, ligt bijvoorbeeld relatief laag, rond de 150 meter hoogte, en de planten groeien door de vruchtbare grond snel. Assam is een donkere, sterke thee, die iets moutigs heeft, en goed samen gaat met melk. Assam wordt daarom vaak gebruikt als ‘Engelse’ thee, of breakfast tea, zegt Van Velzen. Maar ook uit Sri Lanka komt stevige thee die geschikt is voor een bakje Engelse troost. Thee uit het hooggelegen Darjeeling is weer te verfijnd voor melk. „Het is vooral de krachtige thee uit de voormalige Engelse koloniën die zich goed leent voor melk.” De meeste thee komt uit China en India, maar ook Afrika en zelfs Argentinië produceren thee.

Thee die met melk gedronken wordt is vaak ook zogeheten ctc-thee. Dat staat voor crush, tear, curl, een proces waarbij de blaadjes in een efficiënt proces worden verhakseld, gescheurd en tot kleine korreltjes verwerkt. Dat is goedkoper dan de traditionele methode waarbij de thee met de hand of machinaal worden geplukt en als losse blaadjes verwerkt. Thee die in theezakjes zit, is bijna altijd ctc-thee, zegt Van Velzen. Die korrelvorm levert heel snelle extractie op: snel sterke thee. Ideaal voor mensen die hun zakje even een paar seconden in een kop willen hangen en dan klaar, zegt hij. En, het levert sterke thee op – goed om als ‘white tea’ te drinken.

Nadeel is dat de ctc-methode de meer complexe theesmaken weinig kans geeft. Van Velzen drinkt zelf ook wel eens thee met melk, vooral in de ochtend. Maar, hij zegt het echt, er zijn theesoorten voor elke stemming en elk moment van de dag. Voor verfijndere thee kan je beter losbladige thee zetten, en diezelfde bladen bijvoorbeeld verschillende keren overgieten met heet water. Met elke keer komen er andere aroma’s los, zegt hij. „Zo testen we onze thee ook. Met verschillende extractietijden.”

De mooiste theesoorten blijven volgens Van Velzen overigens in China: die drinken ze daar zelf.