Ambitieus juristenduo gaat Holleeder bijstaan

Sander Janssen en Robert Malewicz waren advocaat in een aantal zaken waarin Willem Holleeder een rol speelde. Nu verdedigen zij hem.

None

Sander Janssen en Robert Malewicz. Ze kennen elkaar al sinds de jaren negentig, toen ze bij de vakgroep strafrecht van de Universiteit Leiden een kamer deelden. Ze solliciteerden allebei op dezelfde baan bij het Amsterdamse advocatenkantoor Cleerdin & Hamer en werden daar tot hun verrassing allebei aangenomen. En nu hebben ze samen de verdediging van crimineel Willem Holleeder op zich genomen.

Janssen (40) en Malewicz (42) behoren tot een nieuwe lichting strafrechtadvocaten. Ambitieus, verbaal begaafd en academisch goed onderlegd. Sinds hun overstap van de universiteit naar de strafrechtadvocatuur in 2002 hebben ze een aantal grote strafzaken gedaan. En het toeval wil dat Willem Holleeder in die zaken een prominente bijrol vervulde.

Zo staat Malewicz sinds 2006 een van de verdachten bij die betrokken zouden zijn bij de moord op vastgoedhandelaar Wim Endstra, ook bekend als de ‘bankier van de onderwereld’. De cliënt van Malewicz werd begin dit jaar vrijgesproken. Tegen dat vonnis is hoger beroep aangetekend. Inmiddels is duidelijk dat justitie Holleeder ziet als de opdrachtgever van de moord op Endstra.

Janssen is sinds 2007 advocaat van Jesse R., een zoon uit een bekende criminele familie. Jesse R. is in 2011 tot levenslang veroordeeld voor zijn rol bij de gewelddadige dood van onder anderen Kees Houtman en Thomas van der Bijl, twee bekende onderwereldfiguren. Niemand anders dan Willem Holleeder is volgens justitie opdrachtgever voor deze moorden. Het hoger beroep van de zaak tegen Jesse R. doen Janssen en Malewicz samen.

Gezien hun kennis van deze dossiers is het logisch dat Janssen en Malewicz zijn benaderd om de verdediging van Holleeder op zich te nemen. Ze kennen een aanzienlijk deel van de moorddossiers waarin Holleeder verdachte is. Bovendien kennen ze de geschiedenis van de getuigen die ook voor Holleeder belastende verklaringen hebben afgelegd.

Kroongetuige

De belangrijkste is kroongetuige Peter la S., die zijn kennis over moord en doodslag in de onderwereld grotendeels baseert op hetgeen Jesse R. aan hem heeft verteld. De twee hebben elkaar leren kennen in de gevangenis en trokken aan het begin van deze eeuw intensief met elkaar op. Peter la S. heeft verklaard dat hij samen met Jesse R. één van de rivalen van Holleeder heeft vermoord: Kees Houtman.

Die moord speelt ook een cruciale rol in de zaak tegen Holleeder, die eerder al is veroordeeld voor de afpersing van Houtman. Peter la S. heeft verklaard dat hij in september 2005 hoorde dat Willem Holleeder tegen Jesse R. zei: „Osdorp eerst.” Volgens de kroongetuige werd daarmee de moord op Houtman bedoeld, die in november 2005 voor zijn woning in Osdorp is doodgeschoten.

Die verklaring van Peter la S. is belastend voor Holleeder en het is daarom in zijn belang dat zijn nieuwe advocaten precies weten hoe de verklaringen van La S. tot stand zijn gekomen. Bijkomend voordeel is dat Sander Janssen een kenner is van het juridische fenomeen kroongetuige. Hij promoveerde in 2013 op de wetgeving die de inzet van deze bijzondere getuigen mogelijk maakt.

Het is tekenend voor hun ambitie dat Janssen en Malewicz de verdediging van de bekendste crimineel van Nederland op zich hebben genomen. Binnen de advocatuur is bekend dat Willem Holleeder een moeilijke en veeleisende cliënt is. Hij is een dominante man die zeer nauw betrokken is bij zijn verdediging en de afgelopen tien jaar al vijf advocaten heeft versleten.

Sympathie voor Astrid

Veel bekende strafpleiters zagen om die reden vooral nadelen aan de verdediging van Holleeder. Dat Holleeders zus Astrid belastende verklaringen heeft afgelegd tegen Willem werd door velen als extra argument gebruikt. Astrid is zelf strafrechtadvocaat en veel collega’s koesteren een zekere sympathie voor haar sinds bekend werd dat ze tegen haar broer zal getuigen.

Aanstaande donderdag zullen Janssen en Malewicz voor het eerst namens Holleeder het woord voeren in de rechtszaal. Dan zal ook blijken hoe zij de verdediging van hun nieuwe cliënt willen aanpakken.

    • Jan Meeus