21 maanden cel voor frauderende penningmeester

Henk J. verduisterde ruim 750.000 euro van de Roermondse Sint-Christoffelkathedraal.

Processie in de Sint Christoffelkathedraal in Roermond, waarvan de penningmeester over de schreef ging.
Processie in de Sint Christoffelkathedraal in Roermond, waarvan de penningmeester over de schreef ging. Foto Roger Dohmen/Hollandse Hoogte

De voormalige penningmeester van de Roermondse Sint-Christoffelkathedraal, Henk J. (77) is veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, waarvan veertien voorwaardelijk. Hij verduisterde ruim 750.000 euro aan geld van de kerk.

De man, ruim vijftig jaar getrouwd, kreeg twee jaar geleden via Facebook contact met een ongeveer veertig jaar jongere vrouw uit Nice, oorspronkelijk afkomstig uit Ivoorkust.
Gedurende het contact, waarbij zij volgens J. gebruik zou hebben gemaakt van de “zwaktes van de man”, vroeg de vrouw steeds opnieuw om geld van hem, onder meer om een erfenis in haar geboorteland in ontvangst te nemen. Op die manier verdween 73.000 euro aan spaargeld van J. en zijn vrouw, en de driekwart miljoen van de kathedraal naar Afrika.

De officier van justitie eiste een maand geleden vijftien maanden onvoorwaardelijke celstraf. J’s advocaat drong aan op een schuldigverklaring zonder straf of hooguit een taakstraf. Volgens hem was er sprake van “psychische overmacht”.

Niet genoeg gechanteerd

De rechtbank vindt echter niet dat de penningmeester dusdanig werd gechanteerd dat hij wel moest toegeven aan de financiële eisen vanuit Ivoorkust, zo blijkt uit de woensdag gedane uitspraak.

J. wordt bovendien kwalijk genomen dat hij geen volledige openheid van zaken heeft gegeven over de redenen waarom hij zijn internetvriendin uit Ivoorkust hielp. Daarnaast is – pas na de inhoudelijke behandeling een maand geleden – gebleken, dat J. anders dan hij verklaarde al begon met het overschrijven van geld van de kerk toen hij nog over eigen vermogen beschikte.