Zlatan Ibrahimović (34) stopt na EK als international

De flamboyante voetballer maakte eerder al bekend na dit seizoen te stoppen bij zijn Franse club Paris Saint-Germain.

Zlatan Ibrahimovic tijdens Italië-Zweden afgelopen vrijdag.
Zlatan Ibrahimovic tijdens Italië-Zweden afgelopen vrijdag. Foto Michael Dalder / Reuters

De Zweedse topvoetballer Zlatan Ibrahimović stopt na het EK als international van Zweden. Dat heeft hij op een persconferentie bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

“Mijn laatste wedstrijd op dit EK zal mijn laatste voor Zweden zijn, dus ik hoop dat die niet morgen plaatsvindt.”

De tekst gaat verder onder de video.

Hoewel spelers vaker na een groot toernooi aankondigen te stoppen, is de timing van Ibrahimović opmerkelijk. Woensdag speelt Zweden nog tegen België. Die wedstrijd moet Zweden winnen om nog een reële kans te maken voor de achtste finales.

Ibrahimović speelde 115 interlands voor Zweden en scoorde 62 keer. Hij is tien keer uitgeroepen tot Zweedse voetballer van het jaar.

Lees ook het achtergrondstuk over Zlatan: En nu nog een internationale prijs voor Ibra

Vertrek bij PSG

In mei liet de excentrieke en onbescheiden voetballer al weten zijn Franse club Paris Saint-Germain (PSG) te verlaten. “Ik kwam als koning, vertrok als legende”, twitterde hij toen. De 34-jarige Ibrahimović, die in vier verschillende landen kampioen werd, werd met PSG viermaal op rij kampioen van Frankrijk. Daarvoor speelde hij (in omgekeerde volgorde) bij AC Milan, FC Barcelona, Juventus FC, Internazionale, Ajax en Malmö FF.

Naar welke club Ibrahimović gaat is nog niet duidelijk, maar al weken is de verwachting dat hij bij Manchester United zal tekenen. Ook zijn oude club AC Milan en Bayern München zouden interesse hebben. Een vierdedivisieclub uit Oberhausen deed het ludieke aanbod Ibrahimović tot koning te kronen als hij zich bij de club Rot-Weiss zou aansluiten.

Zweden is op 6 september in Solna de eerste tegenstander van Oranje in de WK-kwalificatie. Daar hoeft het Nederlandse elftal dus niet meer te vrezen voor de flamboyante stervoetballer.

    • Menno Sedee