Kroatië verslaat titelhouder Spanje

Kroatië ontloopt zo favoriet Italië in de achtste finales. Maandag vindt de kraker Spanje – Italië plaats.

Ivan Perisic, die het winnende doelpunt voor Kroatië maakte.
Ivan Perisic, die het winnende doelpunt voor Kroatië maakte. Foto Hassan Ammar / AP

Kroatië heeft in de laatste wedstrijd van de groepsfase verrassend titelhouder Spanje verslagen met 2-1. Drie minuten voor het einde maakte Ivan Perisic het winnende doelpunt, even daarvoor miste Spanje een strafschop.

Spanje is wel door naar de achtste finales. Kroatië gaat als groepswinnaar door en ontloopt daarmee een van de toernooifavorieten Italië. Maandag zal de kraker Italië tegen Spanje plaatsvinden.

Turkije - Tsjechië

Turkije won in dezelfde poule van Tsjechië met 2-0. Burak Yilmaz en Ozan Tufan bezorgden Turkije de treffers.

Op deze manier heeft Turkije nog kans op een plek in de volgende ronde. Tsjechië is uitgeschakeld op het EK.

Duitsland - Noord-Ierland

Regerend wereldkampioen Duitsland won eerder op de avond van Noord-Ierland en plaatste zich als groepswinnaar bij de laatste zestien. Ondanks de vele kansen voor Duitsland bleef het bij 0-1. Alleen Mario Gomez scoorde in de dertigste minuut voor Duitsland. In dezelfde groep won Polen van Oekraïne (0-1), ondanks dat het laatste land meer kansen kreeg.

Met dank aan de keeper Michael McGovern kan Noord-Ierland zich tot de beste derdegeplaatsten van de groepsfase, en tot de beste zestien, van het toernooi rekenen. Onder meer het doelpuntensaldo bepaalt welke vier landen (van de zes) die als derde zijn geplaatst doorgaan naar de achtste finales.

Polen - Oekraïne

Voor Polen maakte de invaller Jakub Blaszczykowski in de 54ste minuut de winnende goal. Polen staat hiermee voor het eerst in zijn geschiedenis in de knockoutfase van een EK. Oekraïne was al zeker van uitschakeling met nul punten en een dramatisch doelsaldo.

Na het doelpunt staken Poolse supporters vuurwerk aan. Voorafgaand aan de wedstrijd veroorzaakten de Poolse supporters al onrust in het centrum van Marseille. Toen hooligans met elkaar op de vuist gingen, moest de oproerpolitie er met traangas en wapenstokken aan te pas komen.

Dus, wie zijn er door?

Zeker van een plek bij de laatste zestien zijn nu Frankrijk, Zwitserland, Wales, Engeland, Duitsland, Polen, Spanje, Kroatië (omdat ze als eerste of tweede eindigden in hun poule), Slowakije, Noord-Ierland (als derden), Italië en Hongarije (na twee duels al zeker van een plek).

De resterende vier plekken worden woensdag verdeeld onder Albanië, Turkije, België, Zweden, Ierland, IJsland, Portugal en Oostenrijk. Uitgeschakeld zijn Oekraïne, Roemenië, Rusland en Tsjechië.

    • Menno Sedee