Voorzitter OR politie declareerde imago-adviseur

De vrouwelijke adviseur coachte de voorman van de medezeggenschapsraad en vertelde Giltay ook welke kleding hij moest kopen. Dat kostte 8.250 euro.

Koen van Weel/ANP

De voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank Giltay, heeft op kosten van de politie “een imago-adviseur” aangetrokken. Dat blijkt uit het vertrouwelijke document dat het dagelijks bestuur van het inspraakorgaan heeft laten opstellen over de uitgaven van het jaar 2015. NRC beschikt over het volledige overzicht.

De vrouwelijke adviseur coachte de voorman van de COR en vertelde Giltay ook welke kleding hij moest kopen. De kosten hiervan werden door de nationale politie betaald en bedroegen 8.250 euro. Dit bedrag bevat ook de kosten van de imago coaching en kleding van de tweede man van de COR, Bert Siemeling, die zich na een besluit van Giltay ook liet adviseren.

Afscheid

Frank Giltay heeft dinsdag laten weten dat hij definitief opstapt als COR-voorzitter. Twee weken geleden zei hij dat hij zijn functie tijdelijk zou neerleggen zo lang het door korpschef Erik Akerboom afgekondigde integriteitonderzoek loopt dat de politie doet naar de doelmatigheid van de uitgaven van de COR.

Giltay zegt nu dat het beter is “nu ruimte te maken voor iemand die de rust kan herstellen”. Ingewijden zeggen dat de positie van Giltay onmogelijk is geworden omdat ook binnen de 35 leden tellende COR steeds meer kritiek kwam op de voorzitter.

De Hark Voorbij

Uit het overzicht van de uitgaven blijkt dat de COR het breed liet hangen. Het jaarbudget van 1,6 miljoen euro werd met 236.000 euro overschreden. Er is veel geld uitgegeven aan communicatie-adviezen van verschillende bedrijven. Ruim de helft van het COR-budget werd besteed aan projecten van een beweging die door de COR is opgericht en die luistert naar de naam De Hark Voorbij (DGV). “Een fris geluid binnen de politie”, aldus de site. DHV organiseert workshops, bijeenkomsten en “trektochten” met als doel “de professional binnen de politie meer ruimte te geven”

Badeendjes, badlakens, wijnpakketten en luxe paraplu’s werden door de COR gedeclareerd. Lees het verhaal hier: 89.000 euro voor vergaderingen

In totaal is er vorig jaar voor 1.269.460,75 euro uitgegeven aan het inhuren van externe deskundigen en vergaderkosten. Uit het vertrouwelijke overzicht blijkt ook dat Giltay, Siemeling en een adviseur vorig jaar 17.500 euro opmaakten aan een reis naar Curaçao.

    • Marcel Haenen