UEFA ziet vooral voordelen van een toernooi met 24 deelnemers

De groepsfase van het EK loopt op zijn eind. De vier beste nummers drie gaan door naar de tweede ronde. Vooral het doelsaldo is van belang.

De UEFA heeft via hoofd competitiezaken Giorgio Marchetti laten weten dat het EK met 24 landen tot nu toe „een extreem positieve verrassing” is gebleken. Met 28 van de 51 duels gespeeld zijn er 51 goals gemaakt, een gemiddelde van 1,82. In de voorgaande drie EK’s (31 duels in totaal) lag dit gemiddelde net onder 2,5 goals. Marchetti zegt dat doelpunten niet alles zeggen over aantrekkelijkheid. „Ook een 0-0 kan zeer interessant zijn, dat is een van de succesfactoren van dit toernooi. Het is een intense en gesloten competitie. In veel groepen ligt alles nog open.”

Dat laatste komt doordat ook de vier beste nummers drie doorgaan naar de tweede ronde, wat tot gevolg heeft dat ploegen mogelijk al uitgespeeld zijn zonder dat nu nog te kunnen weten. Vandaag en morgen wordt in de laatste acht groepsduels bepaald welke nummers drie doorgaan.

Albanië, uit poule A, zit al sinds zondag in de wachtkamer, maar mag weinig hoop koesteren met drie punten en een doelsaldo van -2. Slowakije, met vier punten derde geworden in poule B, heeft gisteren aan het gelijkspel tegen Engeland vermoedelijk genoeg gehad om zich te kwalificeren voor de achtste finales. Als Noord-Ierland, al zeker derde in poule C met drie punten, vanavond verliest van Duitsland dan zijn alle teams met vier punten in ieder geval door. De ploeg van Michael O’Neill moet de schade beperkt zien te houden, met een doelsaldo van +1 staan de Noord-Ieren nu nog ruim boven Albanië.

Turkije, nul punten nog en een doelsaldo van -4, heeft in poule D tegen Tsjechië een ruime zege nodig aanmerking te komen voor een plek bij de beste nummers drie. De volgorde is eerst puntentotaal, daarna doelsaldo en daarna doelpunten vóór. Is dat allemaal gelijk, dan wordt gekeken naar Fair Play, gele en rode kaarten maar ook de meer juryachtige elementen als ‘positief spel’.