Trump zet ‘vechthond’ aan de kant

Verkiezingen VS De campagne van Donald Trump loopt niet zo lekker. Daarom heeft hij zijn campagnemanager ontslagen.

Sandfords arrestatie, zaterdag in Las Vegas, nadat hij een politiewapen probeerde af te pakken om Trump te doden.
Sandfords arrestatie, zaterdag in Las Vegas, nadat hij een politiewapen probeerde af te pakken om Trump te doden. Foto John Locher-AP

In een poging toenemende chaos in zijn campagne te bezweren heeft Donald Trump, winnaar van de voorverkiezingen bij de Republikeinen, maandag zijn omstreden campagnemanager Corey Lewandowski ontslagen. Lewandowski leidde Trumps afwijkende campagne van massabijeenkomsten en mediabombardementen vanaf december 2014. Hij gold als Trumps vechthond. Zijn motto was: Trump will be Trump. Hij begreep dat juist het grillige, provocatieve gedrag van de vastgoedmagnaat en reality-tv-ster de kiezer trok die genoeg had van het gebruikelijke politieke spel.

In maart werd Lewandowski zelf onderwerp van media-aandacht toen hij werd aangeklaagd wegens mishandeling. Op videobeelden was te zien hoe hij na een campagnebijeenkomst een journaliste die Trump een vraag wilde stellen hardhandig vastgreep. Lewandowski moest zich bij de politie melden, maar een rechtbank besloot dat er geen grond was voor vervolging. Trump bleef Lewandowski, met wie hij het uitstekend kon vinden, steeds steunen.

Maar nu Donald Trump na weken van nieuwe discriminerende uitspraken wegzakt in de peilingen, en nu blijkt dat zijn campagneapparaat nog lang niet klaar is voor de nieuwe fase in de verkiezingen, heeft de kandidaat de stap genomen waar onder meer zijn kinderen al weken op aandrongen. De twistzieke Lewandowski gold als een hindernis bij het ontwikkelen van het soort campagne dat voor de presidentsverkiezingen nodig is. Hij stond bovendien de toch al moeizame relatie tussen Trump en de partijtop in de weg. Zo lag hij slecht bij Reince Priebus, de voorzitter van de Republikeinse Nationale Commissie.

Lees meer over het team van Trump: Aan dit ‘team of rivals’ dankt Trump zijn visies

Tweestrijd

Het abrupt terzijde schuiven van Lewandowski komt na een openlijke tweestrijd in Trumps entourage. Het is een overwinning voor het kamp van campagnestrateeg Paul Manaford, een ervaren Republikeinse mannetjesmaker die al sinds april probeert de kandidaat presidentiëler te laten ogen en handelen nu de voorverkiezingen voorbij zijn en Trump bredere groepen kiezers moet zien aan te spreken.

Dat lukt hem deze weken slecht. In peilingen loopt Hillary Clinton gemiddeld vijf procentpunt voor op Trump. Diens populariteitscijfers bij het algemene publiek zijn verder gedaald na zijn tirades tegen de rechter van Latijns-Amerikaanse origine die moet oordelen in de rechtszaken die tegen Trump-university zijn aangespannen.

Bij veel traditionele Republikeinen schoot Trumps standpunt dat Amerikanen die op een zwarte lijst staan voor terrorismeverdachten niet aan een wapen zouden moeten kunnen komen, eveneens in het verkeerde keelgat. Dat Trump na de schietpartij in Orlando een ban op immigratie van moslims uitbreidde tot alle mensen uit landen ‘met een geschiedenis van terrorisme’ maakte zijn achterstand op Clinton juist weer iets kleiner.

Ondertussen lijkt het kooigevecht tussen Manaford en Lewandowski Trumps campagne te hebben verlamd. Uit recente gegevens van de Federale kiescommissie blijkt dat Trump slechts 1,3 miljoen dollar in zijn campagnekas heeft, tegen 42,5 miljoen voor Clinton. Sinds mei heeft Trump geen campagnespotjes meer uitgezonden, evenmin heeft hij voor de zomer advertentieruimte gekocht.

Donoren laten het afweten. Trump haalde in mei 3 miljoen dollar op, tegen 26 miljoen voor Clinton, blijkt uit hun campagnegegevens. Sinds juni doet Trump wat meer aan fondsenwerving, maar zijn campagnestaf van zo’n 70 mensen kan niet op tegen de oorlogsmachine die Clinton, met bijna 700 mensen in dienst, het afgelopen jaar in stelling heeft gebracht.

Ook de donaties aan de Republikeinse partij blijven achter. Techbedrijven als Motorola en Apple, automaker Ford en zakenbank JPMorgan hebben laten weten niet te doneren aan de Republikeinse Conventie, waar de partij zich eind juli formeel achter Trump moet scharen. Dat kredietbeoordelaar Moody’s gisteren bekend maakte dat Trumps plannen de Amerikaanse economie zouden verzwakken, zal de gulheid bij potentiële donoren niet vergroten.

Geharrewar is er niet alleen in Trumps campagnegelederen, maar ook in de Republikeinse partij. De Republikeinen slagen er maar niet in de gelederen te sluiten achter de kandidaat. Afgelopen week werd bekend dat een groep van 30 gedelegeerden nog een poging wil wagen Trump van de kandidatuur af te houden door de regels voor de Conventie te veranderen. De poging werd door de partijtop afgedaan als kansloos.