Torrelodones is weer van de mensen zelf

Carlos Galbeño González liet zich als burgemeester van de conservatieve Partido Popular (2003-2011) het liefst door zijn chauffeur in een geblindeerde auto met bodyguards rondrijden. Hij zou als de grote baas het dorp Torrelodones, iets buiten Madrid, opstoten in de vaart der volkeren. Velen zouden meeprofiteren – niet in de laatste plaats de burgemeester en zijn familie zelf.

Galbeño González volgde een beproefd recept om geld binnen te halen. Zijn familie had een waardeloos stuk land aangeschaft dat later als dure bouwgrond moest worden doorverkocht. De plannen werden gedekt door partijgenoten. Totdat een boze groep burgers opstond en een einde maakte aan de malversaties. Galbeño González vertrok uit Torrelodones, maar heeft tot dusver aan veroordeling weten te ontsnappen.

Een nieuwe partij, Buren voor Torrelodones, veegde de plannen van tafel en wist zo een stuk natuur te behouden. Nu geldt het dorp, waar een huis gemiddeld 355.000 euro kost, als voorbeeld hoe corruptie bestreden kan worden.

„In 2011 trof ik hier een totale chaos aan”, vertelt burgemeester Elena Biurrun van ‘de Buren’. „Er was jaren bestuurd door een groep mensen die dachten dat het dorp van hen was. Ze deden met het geld wat ze wilden. Alsof dat niet van de gemeenschap was.”

„Boven alles was het een levenshouding die vele politici van de oude gevestigde partijen zich dachten te kunnen aanmeten. Dat gebeurde in heel Spanje. Wat dat betreft maak ik geen onderscheid tussen de PP of de PSOE”, stelt de 42-jarige advocaat.

Onder leiding van Biurrun werd het bestuur van Torrelodones drastisch anders ingericht. Ze bracht haar eigen salaris terug met 21 procent. „Ik krijg nu 49.500 euro bruto per jaar. Aan alle andere privileges heb ik een einde gemaakt. Al onze inkomsten en uitgaven staan op internet. Iedere euro wordt verantwoord. Tot aan de flesjes water bij de raadsvergaderingen aan toe. Beetje bij beetje zijn de mensen gaan inzien dat er dingen veranderen. Nu hebben wij een absolute meerderheid. Torrelodones is weer van de mensen zelf.”

Volgens Biurrun staat Spanje voor een nieuw tijdperk, waarin ook in andere dorpen en steden steeds meer afstand wordt genomen van corrupte politici. „Politieke partijen zouden door de kiezers veel harder moeten worden afgestraft. De PP is bij landelijke verkiezingen in Torrelodones ook nog altijd de grootste partij. Politici die stelen moeten achter de tralies terechtkomen. Er is in Spanje nog heel veel schoon te vegen. Mijn steun gaat naar nieuwe partijen als Podemos en Ciudadanos. Het is tijd voor een nieuw Spanje waarin de burgers voor zichzelf opkomen.”