Nijhuis blijft baas van Schiphol en levert vier ton salaris in

Jos Nijhuis blijft bestuursvoorzitter van Schiphol. De raad van commissarissen heeft maandag zijn termijn met twee jaar verlengd, tot 1 januari 2019. Geruchten over zijn vertrek eind dit jaar en opvolging door minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) zijn daarmee ontkracht.

Nijhuis (58) begon na een carrière als accountant bij PwC op 1 januari 2009 als hoogste baas van de Schiphol Groep, ook eigenaar van de vliegvelden van Rotterdam, Eindhoven en Lelystad. Volgens een woordvoerder van Schiphol is Nijhuis door de commissarissen gevraagd om na twee termijnen van vier jaar nog twee jaar te blijven. De komende jaren bouwt Schiphol een nieuwe pier en terminal in het A-gebied en wordt het stationsgebied verbouwd.

Vorig jaar ontstond ophef over het salaris van Nijhuis. Met een bonus van 95 procent van zijn vaste salaris kwam hij voor 2014 uit op een inkomen van negen ton. Voor bestuurders van staatsdeelnemingen – de staat is voor 70 procent eigenaar van Schiphol – geldt een maximale bonus van 20 procent van het vaste salaris. Voor Nijhuis betekent dat een maximale bonus van 82.600 euro, bij een vast salaris van 413.000 euro, samen 495.600 euro. Opmerkelijk is dat zijn vaste salaris met 24.000 euro toeneemt, van 389.000 naar 413.000 euro.

In een NRC-interview zei Nijhuis vorig jaar „vrede te hebben” met een salarisdaling bij verlenging. „De politiek heeft besloten dat voor staatsdeelnemingen het beloningsniveau gematigd moet worden. Dan heb je de keuze als bestuurder: vind je dat acceptabel of niet? Ik vind dat wel.”