ThuiskokOkra met sumak

None

Okra is een typisch ingrediënt voor de Indiase keuken. De onrijp geteelde vrucht is heerlijk in stoof of soep, want het sap fungeert als natuurlijk bindmiddel. Wel worden ze nauwelijks geteeld in Nederland, dus u moet wellicht even op zoek naar een speciaalzaakje om het te kopen. In dit snackrecept proberen we juist van de wat kleverige textuur af te komen door de okra te frituren. En we strooien er wat sumak (ook wel zuurkruid) overheen om het te kruiden.

Verwarm de olie in een grote, ondiepe koekenpan. Bestrooi de okra met het meel of de bloem, het geelwortelpoeder en chilipoeder en meng dan goed zodat alle plakjes gelijkmatig zijn bedekt. Controleer de temperatuur van de olie door er een snufje meel in te laten vallen: dat moet gaan sissen. Laat de okra in de hete olie zakken en frituur hem een paar minuten.

Beweeg de plakjes goed rond tot ze goudbruin kleuren en knapperig zijn. Pas op: okra verbrandt snel; draai het vuur zo nodig lager. Als uw pan niet zo groot is, moet u de okra misschien in porties bakken. Voeg dan voor elke portie wat extra olie toe. Laat de okra uitlekken op keukenpapier en bestrooi hem met het zuurkruid en zeezout. Proef en breng eventueel extra op smaak. Serveer hem warm bij een gekoeld drankje of snack op een feestje.

    • Sam de Voogt