Turkije arresteert drie verdedigers van persvrijheid

Drie prominente actievoerders voor persvrijheid zijn maandag in Turkije gearresteerd, melden Turkse media en Reporters zonder Grenzen. De drie hadden zich uitgesproken tegen pogingen om een tijdschrift over Koerden waaraan zij als gastredacteur hadden meegewerkt, te censureren. Ze worden door de autoriteiten beschuldigd van het verspreiden van terroristische propaganda.

De arrestanten zijn Erol Önderoglu (vertegenwoordiger van Reporters zonder Grenzen in Turkije), Sebnem Korur Fincanci (voorzitter van de Turkse Stichting voor de Mensenrechten) en de schrijver Ahmet Nesin. Önderoglu had meegewerkt aan drie artikelen in het blad Özgür Gündem over veiligheidsoperaties in Zuidoost-Turkije.

President Erdogan is in het buitenland fel bekritiseerd voor de pogingen om de pers aan banden te leggen. Vorige maand werden twee journalisten van de krant Cumhuriyet tot vijf jaar cel veroordeeld omdat ze staatsgeheimen zouden hebben onthuld. Een aantal kranten is overgenomen of gesloten. (Reuters)