Verdachte Brussel droeg ‘bomgordel’ van koekjes

De verdachte deed dinsdagochtend zelf de bommelding maar bleek geen explosieven bij zich te dragen.

De Brusselse Nieuwstraat die is afgezet vanwege onderzoek.
De Brusselse Nieuwstraat die is afgezet vanwege onderzoek. Foto Seppe Knapen/AFP via Belga

De Belgische politie heeft dinsdag een man gearresteerd die zich met verdacht materiaal om zijn middel begaf voor het winkelcentrum City2 in Brussel. Hij deed zelf de bommelding, maar bleek na onderzoek geen explosieven maar koekjes bij zich te dragen. Verschillende straten en een metrostation werden ontruimd.

De Brusselse politie kreeg rond 5.30 uur de melding dat er sprake zou zijn van een verdachte situatie rond het winkelcentrum. Volgens het federaal parket ging het om een telefoontje van de verdachte J.B. Hij verklaarde daarbij ontvoerd te zijn en achtergelaten met een bomgordel bij City2. De auto waarmee de man zou zijn ontvoerd werd later aangetroffen in Schaarbeek. De eigenaar van de wagen wordt nu verhoord.

Bij onderzoek van de bomgordel werden in plaats van explosieven koekjes en zout aangetroffen. De politie onderzoekt momenteel of de man echt ontvoerd werd, of dat het gaat om een valse melding van een terroristische aanslag. Volgens het federaal parket hij “gekend bij justitie” en stond hij als verward te boek. De man heeft recent contact opgenomen met de politie om te zeggen dat hij aangespoord werd om zich aan te sluiten bij terreurgroepering Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Veiligheidszone weer opgeheven

De Nieuwstraat, waar City2 is gevestigd, was enige tijd afgezet. Winkels in de buurt moest dicht blijven, evenals het nabijgelegen metrostation Rogier. Ook het verkeer op de Kruidtuinlaan werd omgeleid, terwijl ook de buslijnen 58 en 61 een andere route reden. Rond negen uur maakte de Brusselse politie echter bekend dat de zogeheten veiligheidszone weer is verkleind en geleidelijk wordt opgeheven. Een aantal winkels blijft wel nog de gehele ochtend gesloten.

Twitter avatar zpz_polbru ZPZ PolBru De #perimeter van de Kruidtuinlaan tussen Schaarbeeksepoort en Antwerpsepoort werd terug opengesteld #city2 #Brussel 2/2

De Belgische premier Charles Michel was dinsdagmorgen te gast bij een uitzending van de Belgische televisiezender RTL, waar hij vragen van luisteraars zou beantwoorden. Hij vertrok uit de uitzending om naar het crisiscentrum te gaan, dat in reactie op de arrestatie bijeenkomt. In een toelichting na die vergadering verklaarde hij dat de situatie “zeer serieus, maar onder controle” is. De veiligheidsmaatregelen in België worden niet aangepast, wat betekent dat het dreigingsniveau op drie blijft.

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium Vergadering op het crisiscentrum afgelopen. Niveau 3 en veiligheidsmaatregelen blijven ongewijzigd #city2
Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium Vergadering op het crisiscentrum afgelopen. Niveau 3 en veiligheidsmaatregelen blijven ongewijzigd #city2

Afgelopen vrijdag al twaalf terreurverdachten opgepakt

Zaterdag werd bekend dat de Belgische politie vrijdagnacht twaalf terreurverdachten heeft gearresteerd die een aanslag zouden willen plegen op een plein in Brussel. Voetbalfans zouden daar gaan kijken naar de EK-wedstrijd België- Ierland. Onder de verdachten waren neven van de gebroeders El Bakraoui, die zich in maart opbliezen tijdens de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek.

Zondagochtend werd de omgeving van het centraal station van Brussel een uur afgesloten nadat er twee verdachte koffers waren gevonden bij de kluisjes. Het treinverkeer werd stilgelegd en niemand mocht het station nog in of uit. Het bleek loos alarm te zijn.

    • Jorg Leijten