Strengere wapenwetgeving sneuvelt in Senaat

Republikeinen en Democraten keurden, zoals verwacht, elkaars voorstellen af.

De Democratische senator Chris Murphy troost na de stemming een nabestaande van de dodelijke schietpartij op een basisschool in Sandy Hook in 2012.
De Democratische senator Chris Murphy troost na de stemming een nabestaande van de dodelijke schietpartij op een basisschool in Sandy Hook in 2012. Foto: AP Photo / Alex Brandon

De Amerikaanse Senaat is er, acht dagen na het bloedbad in Orlando, niet in geslaagd om het eens te worden over strengere wapenwetgeving. Dat meldt persbureau AP. Er werd gestemd over nieuwe maatregelen om wapens uit handen van extremisten te houden, onder meer door het systeem van achtergrondchecks te herzien.

Het draaide bij de stemming maandagavond om de vraag of mensen die op een FBI-lijst staan in verband met terreurverdenking, aan wapens moeten kunnen komen.
Tijdens het debat en de stemming zagen op de publieke tribune de nabestaanden van dodelijke schietpartijen hoe beide partijen elkaars voorstellen afkeurden. Volgens de Democraten gingen de voorstellen van de Republikeinen lang niet ver genoeg, terwijl de Republikeinen weer vonden dat de ideeën van de Democraten te restrictief waren.

De roep om strengere regels rondom de verkoop van vuurwapens is de afgelopen dagen steeds luider geworden, nadat Omar Mateen vorige week 49 mensen doodschoot in een homoclub in Orlando, Florida. Hij zwoer voor de aanslag trouw aan terreurbeweging Islamitische Staat. Mateen stond op een zogenaamde watch list van de FBI, maar kon desondanks op en legale manier aan een semi-automatisch wapen komen.

Lees onze reconstructie van de aanslag: ‘Hij komt eraan. Ik ga dood’

De patstelling komt niet als een verrassing. De regels rondom wapenbezit, die zijn vastgelegd in de Amerikaanse grondwet, vormen al jaren een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. Ook tijdens de campagnes voor de presidentsverkiezingen is wapenbezit een belangrijk thema. Hillary Clinton riep na de stemming in de Senaat haar achterban op om senatoren aan te sporen meer te doen.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton It’s time to demand more than thoughts and prayers from our elected officials. https://t.co/LGl3QkhGAI #DisarmHate https://t.co/ehqCXheGqP

De Republikeinse kandidaat Donald Trump, die wordt gesteund door wapenlobbygroep NRA, is een fel tegenstander van inperken van wapenbezit. Trump oogstte veel kritiek toen hij zei dat Mateen minder doden had kunnen maken als er meer mensen met wapens aanwezig waren geweest.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump When I said that if, within the Orlando club, you had some people with guns, I was obviously talking about additional guards or employees
    • Sjoerd Klumpenaar