Reis samen met Sigur Rós in 24 uur heel IJsland rond

De band maakt sinds middernacht een soundtrack van 24 uur. Een auto streamt daarbij één dag lang beelden van de IJslandse kust.

Still uit Route One op YouTube.

Je moet er maar opkomen: een promotiemarathon om je nieuwe muziek onder de aandacht te brengen op het moment dat de nationale voetbalploeg van je land voor het eerst op het EK actief is. De IJslandse band Sigur Rós grijpt de langste dag van het jaar aan om een 24 uur lange soundtrack te maken. Daarbij rijdt een van een camera voorziene auto langs de gehele kustlijn van het eiland om de muziek van beelden te voorzien en deze live te streamen op de nationale televisie.

Je houdt ervan of vindt het helemaal niets: de postrockmuziek van Sigur Rós. De band die het nabootsen van het geluid van een copulerende walvis tot kunst wist te verheffen staat bekend om de langgerekte soundscapes die het produceert. Dromerige muziek van een minuut of tien, live ondersteund met allerlei gave visuals.

Dat kan langer

Dat kan nog veel langer, moet frontman Jónsi hebben gedacht. Dus bedacht hij Route One, een project waarbij vanuit een auto de ultieme slow-tv wordt gebracht in de IJslandse huiskamers. Een camera streamt de beelden die van de tocht om het eiland, ruim 1.300 kilometer lang, worden gemaakt.

Bekijk de stream hieronder (de tekst gaat verder onder de video):

Twitter avatar sigurros sigur rós here we go #sigurrosrouteone (to watch live - link in bio) https://t.co/wyaNO4n95K

here we go #sigurrosrouteone (to watch live - link in bio)

A photo posted by sigur rós (@sigurros) on

Daarbij wordt één lange soundtrack geproduceerd met behulp van de app Bronze. Die zorgt op basis van een algoritme ervoor dat er een zich steeds vernieuwend stukje muziek ontstaat, met daarin elementen van het nieuwe nummer Óveður.

De streaming begon om middernacht na het einde van het festival Summer Solstice en duurt tot 12 uur vanavond. Wie de beelden bekijkt ziet het prachtige uitgestrekte IJslandse landschap: weidse vlaktes waarin behoudens de geasfalteerde wegen elk teken van menselijke inmenging met de natuur lijkt te ontbreken. Onderweg passeert de groep onder meer Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland, Jökulsárlón en de lagune Möðrudalur.

Vluchtigheid van het bestaan

Met de actie wil de band de aandacht vestigen op de vluchtigheid van het alledaagse leven, laat de frontman Jónsi weten tegenover de website Stereogum:

“In a day and age of instant gratification and everything moving so fast, we wanted to do the exact opposite. Slow TV is counter-active to the world we live in, in that it happens in real time and real slow.”

Headliner Lowlands

Sigur Rós is één van de headliners van Lowlands dit jaar, naast onder meer de band Muse. De IJslandse groep gaf eerder in 2008 een ijzersterk optreden weg op het festival in Biddinghuizen:

    • Jorg Leijten