Rutte: Hofland was wijs en erudiet, scherp en origineel

“In het Nederlandse perslandschap valt met zijn overlijden een groot gat”, liet de premier weten.

Foto Merlin Daleman / NRC

Premier Mark Rutte (VVD) noemt Hofland in een eerste reactie op het overlijden een monument van de Nederlandse journalistiek. “Niemand verdiende die titel ‘Nederlandse journalist van de twintigste eeuw’ meer dan hij”, liet de minister-president dinsdag weten. “In het Nederlandse perslandschap valt met zijn overlijden een groot gat.”

Rutte las als tiener Hoflands Tegels lichten: „En ik weet nog hoe dat boek indruk op mij maakte. Het was het werk van een uitstekend observator zonder autoriteitenvrees, meeslepend geschreven en toch geen woord te veel. Tot op het laatst duidde hij de actualiteit als geen ander; wijs en erudiet, maar ook altijd scherp en origineel.”

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media) zegt dat Nederland “één van zijn scherpste waarnemers en duiders van politieke en maatschappelijke gebeurtenissen” verliest.

“Hofland was columnist in een tijd dat nog niet iedereen zich zo noemde. Hij zette dus de standaard, waarmee de lat direct heel hoog lag. Als kind was hij ooggetuige van het bombardement op Rotterdam. Als journalist maakte hij de koude oorlog van dichtbij mee. Die ingrijpende gebeurtenissen uit de twintigste eeuw vormden hem, en voedden zijn scherpzinnigheid en enorme journalistieke talent. Zoals Henk Hofland worden ze niet meer gemaakt. We zullen hem missen.”

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) herinnert zich Hofland als “een groot journalist”.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Ach! Groot journalist, eeuwig nieuwsgierig en met een prachtige pen is heengegaan https://t.co/aP9Fno1A0V

Monument van de krant, de journalistieke meester, een hele meneer

Hieronder een overzicht van de reacties uit de journalistiek op het overlijden van de ‘Journalist van de Eeuw’.

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC:

“Met hem sterft een man die je zonder overdrijving een van de monumenten van onze krant mag noemen.”

Lees ook de uitgebreide necrologie van Henk Hofland (1927-2016): Tolk en criticus van weldenkend Nederland

De Groene Amsterdammer, het blad waar Hofland ook voor schreef, noemt Hofland “een columnist met twee harten” en “de observator”. Het blad kondigt aan deze week stil te staan bij zijn leven en werk. Ook Radio 1 zal dinsdag “uitgebreid aandacht” besteden aan de journalistieke nalatenschap van Henk Hofland.

Presentator Jeroen Pauw herinnert zich Hofland als “de journalistieke meester”. “Slim, speels en onbevangen tot de laatste dag”, schrijft hij op Twitter. Journalist en columnist Rob Hoogland (De Telegraaf): “De vader van de hedendaagse Nederlandse journalistiek is dood. H.J.A. Hofland was een hele meneer.”

Schrijver Abdelkader Benali memoreert:

Een van m’n leukste gesprekken was met Henk Hofland. Door z’n springerige hart stroomde het wilde bloed van de nieuwsgierigheid.”

Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent:

Twitter avatar robwijnberg Rob Wijnberg RIP Henk. Ik herinner me ons gesprek in 2012 waarna ik dacht: jij bent de jongste journalist die ik ken https://t.co/qUy4dpSHw6 via @nrc

NRC‘s tv-recensent Hans Beerekamp herinnert zich Hofland als “een collega die altijd nieuwe generaties verwelkomde en, als je hem een jenevertje aanbood, eindeloos over vroeger sprak.”

De NRC-correspondent in Brussel, Tijn Sadee, memoreert:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Ik vroeg ooit als groentje op een feest in Budapest aan Hofland: ‘Hoe ging dat in úw tijd?’ Hij reageerde woedend: ‘Híer, nú is mijn tijd!’

Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, twitterde: „Vaarwel Henk Hofland. Leermeester en man met de mooiste journalistieke aanmoediging: “Doorgraven jongen!””

De Bezige Bij, uitgeverij, schrijft op Facebook Henk Hofland te gedenken als „een groot schrijver en journalist, een nieuwsgierige en hoopvolle man, en vijftig jaar lang vriend van dit huis. We zullen hem heel erg missen.”

Jeroen Vullings, zijn biograaf, schrijft op de site van Vrij Nederland:

“We raakten bevriend en die vriendschap ervaar ik als een groot voorrecht. Het is te vroeg om te wennen aan zijn afwezigheid. Zijn rijke geest was ongebroken, maar zijn lichaam was op.”