Rusland vecht verbanning atleten van Spelen aan bij CAS

Het IOC liet dinsdag nogmaals weten de schorsing door atletiekfederatie IAAF over te nemen.

De Olympische en Russische vlag waaien bij de Winterspelen in Sotsji in 2014.
De Olympische en Russische vlag waaien bij de Winterspelen in Sotsji in 2014. Foto Patrick Semansky/AFP

Schone Russische atleten gaan hun verbanning van de Olympische Spelen in Rio aanvechten bij sporttribunaal CAS. Het gaat om sporters die de dopingregels niet hebben overtreden en die vinden dat ze onterecht worden gestraft voor fouten van anderen, zegt de Russische Chef de Mission Aleksander Zhoekov. Volgens persbureau Reuters is hij van mening dat de schorsing “juridisch onverdedigbaar” is.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigde dinsdag na vergadering nogmaals dat het achter het besluit staat van de IAAF. De internationale atletiekfederatie besloot vrijdag dat Russische atleten over anderhalve maand niet welkom zijn in Rio. Het IOC liet zich zaterdag al in soortgelijke bewoordingen uit.

Het comité zegt “serieuze twijfels” te hebben of atleten uit landen als Rusland en Kenia, dat ook een dubieus dopingverleden heeft, momenteel schoon opereren. Het comité besloot daarom dat alle sporters uit Rusland en Kenia een verklaring nodig hebben van hun internationale sportbond waarin staat dat ze mogen uitkomen op de Spelen.

Uitweg schone sporters

IAAF bood nog wel een uitweg voor schone Russische sporters. Zij mogen onder een neutrale vlag meedoen aan de Spelen. De criteria daarvoor zijn dat atleten “waarachtig schoon” moeten zijn, oftewel dat ze lang genoeg onder een betrouwbaar anti-doping regime (dus niet Rusland) hebben getraind en zijn getest. Het IOC sprak dit dinsdag tegen: als er Russische sporters uitkomen op de Spelen, dan is het onder de vlag van dat land en onder geen enkel andere.

De door het IAAF geboden uitweg voor schone sporters zou betekenen dat een atlete als klokkenluidster Yulia Stepanova, een bekende 800-meterloopster, wel mag meedoen.
Chef de Mission Zhoekov vindt dat “gek”. Hij is van mening dat ook atleten die wel door Rusland zijn gecontroleerd en daarbij schoon zijn bevonden, recht hebben op deelname.

Tijdelijk geschorst

De Russische atletiekfederatie is sinds november vorig jaar tijdelijk geschorst. Het wereldantidopingbureau WADA concludeerde toen dat het land jarenlang een staatsgesteund dopingprogramma runde. Rusland moest laten zien serieuze verbeteringen te maken in de dopingbestrijding. Vorige week concludeerde WADA in een nieuw rapport echter dat er nog steeds gesjoemeld wordt bij dopingtesten.

    • Jorg Leijten