Rechtbank verbiedt overdracht eilandjes Egypte aan S-Arabië

Het weggeven van de controle over de eilanden in de Rode Zee leidde tot veel protesten in Egypte.

In april gingen demonstranten de straat op vanwege woede over de eilandendeal.
In april gingen demonstranten de straat op vanwege woede over de eilandendeal. Foto Amr Nabil / AP

Tiran en Sanafir, twee eilandjes in de Rode Zee, mogen niet door Egypte aan Saoedi-Arabië overhandigd worden. Dat heeft een Egyptische rechtbank dinsdag besloten. De Egyptische regering kan bij een hogere rechtbank in beroep gaan tegen de beslissing.

Dat de regering de eilandjes over wil dragen, leidde een paar maanden terug tot veel protesten in Egypte. Volgens de demonstranten was de keuze om de strategisch belangrijk gelegen eilandjes af te staan ingegeven door economische motieven. Saoedi-Arabië is een belangrijke financier van het Egyptische militaire regime. Tegelijkertijd met de bekendmaking over de eilandjes, liet Saoedi-Arabië weten miljoenen in Egypte te investeren.

Lees ook over de protesten tegen Sisi: Boos op Sisi om eilanddeal

Volgens president Sisi zijn de eilandjes altijd van Saoedi-Arabië geweest en zijn ze sinds 1950 slechts door het land gecontroleerd om ze te beschermen tegen Israël. In de Zesdaagse Oorlog wist Israël de eilandjes inderdaad te veroveren. Ze werden bij de Camp David-akkoorden van 1978 weer teruggegeven, onder de voorwaarde dat Israëlische schepen een vrije doorgang langs de eilanden zouden behouden. Toen bekend werd dat Saoedi-Arabië de controle zou krijgen, garandeerde dat land, ondanks dat Israël en Saoedi-Arabië geen diplomatieke banden hebben, dat het vredesverdrag gerespecteerd zou worden.

De eilanddeal leidde tot de grootste protesten sinds de zogenoemde Arabische Lente in 2011 waarbij president Mubarak werd afgezet. Honderden mensen werden in de loop van een aantal weken opgepakt. Officieel gingen de protesten over de eilanden, op de achtergrond speelde de onvrede over Sisi en zijn militaire regime, dat steeds repressiever wordt, een grote rol.

    • Joram Bolle