Rabobank stopt met beursanalyses

De concurrentie met grotere Europese aandelenbemiddelaars is volgens de bank niet meer vol te houden.

None

Rabobank stopt met handel in aandelen voor zakelijke beleggers. Het onderzoek naar beursgenoteerde bedrijven wordt voortaan uitbesteed. Circa dertig handelaren en analisten bij Rabobank verliezen hun baan. Volgens de bank is concurrentie met grotere Europese aandelenbemiddelaars niet vol te houden.

De zakenbank van Rabobank gaat samenwerken met het Franse effectenhuis Kepler Cheuvreux, dat de analyse en handel overneemt. De bank neemt een belang van 5 procent in het effectenhuis.

Bestuurslid Jan van Nieuwenhuizen wijst in Het Financieele Dagblad op de voordelen van uitbesteding. „Onze klanten willen een breder aanbod met een wijd, internationaal bereik. Als Rabobank hebben we toegang tot 200 institutionele beleggers om aandelen bij te plaatsen. Met Kepler worden dat er 1.200.” De analisten van Kepler volgen 720 bedrijven, waarvan 61 in Nederland. Rabo volgt 49 bedrijven.

Met de analyses van beursgenoteerde bedrijven hopen zakenbanken orders van beleggers binnen te halen. Bedrijven die naar de beurs gaan willen dat een bank expertise over de concurrentie in huis heeft. De inkomsten uit onderzoek en handel lopen echter terug, omdat er minder wordt gehandeld en de transactievergoedingen zijn gedaald. Ook de strengere regels voor banken maken de activiteit duurder, volgens Van Nieuwenhuizen.

Met het uitbesteden worden kleine en middelgrote bedrijven door steeds minder Nederlandse analisten gevolgd. Niet alle banken besluiten echter hun beursonderzoek uit te besteden. ABN Amro houdt haar analistenteam in stand, bij die bank volgen 17 analisten 120 bedrijven.

SNS Securities, de aandelentak van de bank SNS, wordt onderdeel van de Haagse zakenbank NIBC en heet vanaf 1 juli NIBC Markets. Dat maakten beide partijen maandag bekend. Toezichthouder De Nederlandsche Bank gaf toestemming voor de verkoop van het onderdeel van de in 2013 genationaliseerde SNS-bank. Dat ging moeizaam omdat het ministerie van Financiën zich verzette tegen een laag vast salaris en hoge bonussen voor de SNS-analisten.