RTL wint zaak opnames MH17-lezing

Forensisch anatoom George Maat
Forensisch anatoom George Maat Foto ANP

RTL Nieuws heeft geen journalistieke grenzen overschreden door vorig jaar in het geheim opnames te maken van een lezing van forensisch anatoom George Maat, concludeert de Raad voor de Journalistiek maandag. Op de Universiteit Maastricht sprak Maat over de identificatie van slachtoffers van de MH17-ramp, RTL nam dat op. De Raad concludeerde maandag dat RTL „op journalistiek zorgvuldige wijze informatie heeft vergaard en uitgezonden.” Maat diende begin januari een klacht in bij de Raad over het gebruik van verborgen opnameapparatuur.

De hoogleraar werd vorig jaar uit het MH17-onderzoeksteam gezet, nadat bekend was geworden dat hij tijdens een lezing foto’s van stoffelijke resten van slachtoffers had getoond. Minister Van der Steur (Justitie) noemde het laten zien van de foto’s „buitengewoon ongepast en smakeloos”. Later bood hij zijn excuses aan, omdat Maat de foto’s wel had mogen gebruiken. Volgens de Raad ging RTL zorgvuldig te werk, onder meer „door nader onderzoek te verrichten en alle betrokken partijen - onder wie ook klager- vooraf te informeren en zo nodig om wederhoor te vragen”. (NRC)