Programmeren met papa

Marc Hijink bespreekt de laatste ontwikkelingen in tech.

None

Geen ontbijt op bed; vanwege een buitenlandse reis mis ik vaderdag. In Silicon Valley doen ze het anders. Bij het Computer History Museum hebben ze een speciale vader-kind-editie van Design Code Build. Met papa achter de pc in plaats van genieten van een zomerse zondag in Californië. Je moet er maar zin in hebben.

‘Coding’, leren programmeren, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Op een groot Apple-congres, afgelopen week in San Francisco, was de jongste app-ontwikkelaar een Australisch meisje van negen jaar. Ook drie minderjarige softwarehelden uit Nederland werden ingevlogen. Jonge mensen op het concertpodium, met een laptop in plaats van een viool. Zo zaait Apple nieuw talent dat straks geoogst kan worden. Programmeurs zijn de brandstof van de techindustrie. Wie kan programmeren mag rekenen op een goede baan.

Want anders… Market Street, de hoofdstraat van San Francisco, toont het schrille contrast tussen kansloos en succesvol. De urinewalm van het daklozenleger trekt door hipster heaven. Jonge techwerkers ontwijken op elektrische skateboards de zwalkende zwervers. Met megasalarissen maken ze de stad te duur voor de rest.

Neelie Kroes, de Grande Dame van de startups, vindt net als Apple-topman Tim Cook dat programmeren een verplicht vak moet zijn op elke basisschool. Dat obsessieve ‘moeten’ zie ik niet zitten. Verplichte vakken schrikken af: ik wist niet hoe snel ik wiskunde kon laten vallen op de middelbare school (toen dat nog niet verplicht was). En mijn muziekleraar stampte zo noest het notenschrift erin dat ik er een hekel aan kreeg. Het kwam pas weer een beetje goed toen ik zelf nieuwsgierig werd.

Snappen hoe software in elkaar steekt is een pre maar je kunt buitengewone dingen met software doen zonder dat je de code begrijpt. We hebben bovendien mensen nodig die branden blussen, een verstandskies trekken, de weg asfalteren. Startups genoeg – probeer maar eens een goede stukadoor te vinden.

Vaders zien hun kinderen graag opgroeien tot coderende godenzonen. Voor mijn eigen godendochter kocht ik twee jaar terug de Kano, een doe-het-zelf-computer voor alle leeftijden. Leerzaam en leuk. Toch zit die Kano nog altijd in de doos. Ik vond andere vaardigheden – zwemmen, veters strikken, fietsen zonder zijwieltjes – belangrijker.

Nu ze bijna zeven is, wordt het tijd dat we de Kano unboxen. Waarschijnlijk vindt ze het fantastisch. En als ze er geen klap aan vindt, dan is dat ook goed. Je kunt nog je hele leven achter de computer zitten. Kijk maar naar je vader.