Oud-bestuurders Volkswagen onderzocht

Er zijn „reële aanwijzingen” dan de oud-topman van Volkswagen al eerder op de hoogte was van de fraude met emissietesten.

Justitie in Duitsland is een onderzoek begonnen naar de voormalige bestuursvoorzitter van automaker Volkswagen, Martin Winterkorn, en een andere bestuurder wiens naam niet is bekendgemaakt. Ze worden verdacht van mogelijke marktmanipulatie met betrekking tot het emissieschandaal, dat september vorig jaar aan het licht kwam.

De openbaar aanklager in Braunschweig schreef maandag in een verklaring dat er „voldoende reële aanwijzingen” zijn dat Volkswagen al eerder melding had moeten maken van de potentiële financiële schade van de fraude. Volkswagen gaf op 22 september toe te hebben gesjoemeld met software in dieselauto’s.

Justitie doet al onderzoek naar zeventien voormalig werknemers van Volkswagen, inclusief lager geplaatst personeel, wegens verdenking van fraude gerelateerd aan het dieselschandaal.

Het onderzoek naar de voormalige top is een toevoeging aan de al lange lijst met juridische procedures waarin Volkswagen verwikkeld en is koren op de molen van beleggers die het de huidige top moeilijk willen maken tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, woensdag.

De huidige bestuursvoorzitter, Hans Dieter Poetsch, die ten tijde van het schandaal financieel directeur was, wordt niet onderzocht door justitie. Volkswagen wilde niet op het justitiële onderzoek reageren.

In zijn jaarverslag over 2015 schrijft Volkswagen dat het de potentiële impact van het niet schandaal niet overzag tot afgelopen zomer. Toen realiseerde het bedrijf zich dat de sjoemelsoftware in zijn auto’s mogelijk strijdig was met de Amerikaanse milieuwet. De „feiten en financiële consequenties” die zich in september openbaarden, hebben een „compleet ander licht” geworpen op die impact, schrijft Volkswagen. (Reuters)