Onervaren, maar helemaal anders

Virginia Raggi De nieuwe burgemeester van Rome is gekozen juist omdát ze een onervaren en dus schone bestuurder is.

Virginia Raggi op een korte persconferentie zondagnacht, nadat zeker was geworden dat zij de nieuwe burgemeester van Rome wordt.
Virginia Raggi op een korte persconferentie zondagnacht, nadat zeker was geworden dat zij de nieuwe burgemeester van Rome wordt. Foto Remo Casili/Reuters

Rome heeft een schuld van 12 miljard euro, lijdt onder een deels onwillig, deels incompetent en deels corrupt ambtenarenapparaat, en kampt met enorme praktische problemen op het gebied van bijvoorbeeld afvalverwerking en wegenonderhoud. Dit komt allemaal op het bord te liggen van een relatief onervaren advocaat, Virginia Raggi, 37.

Haar belangrijkste troef was „de puinhoop die de [andere] partijen er in Rome van gemaakt hebben”, schreef de Corriere della Sera. Dat zij in haar cv niet helemaal transparant was over haar klusjes als civiel jurist, dat er vraagtekens zijn over het team van vier dat haar gaat helpen bij de belangrijkste beslissingen, dat vonden veel Romeinse kiezers veel minder belangrijk dan haar belofte van een grote schoonmaak. „Met ons begint een nieuw tijdperk”, zei ze zondagnacht.

Raggi was van 2013 tot 2015 gemeenteraadslid in Rome voor de Vijfsterrenbeweging (M5S) van Beppe Grillo. Ze heeft zich daar laten kennen als een tegenpool van Grillo: ingetogen, met aandacht voor details, precies op het pietluttige af. Toen M5S voorverkiezingen hield om te bepalen wie de kandidaat zou worden voor het burgemeesterschap van de Italiaanse hoofdstad, won zij die, met 45,5 procent van de 3.800 stemmen.

Raggi, gesteund door prominente partijleden, wilde in de campagne voor de eerste ronde van de verkiezingen maar aan één tv-debat meedoen. Ze bleek het goed te doen voor de camera, ook al omdat ze haar antwoorden en oneliners uitstekend had voorbereid.

Het is nu alsof boze vliegtuigpassagiers in opstand zijn gekomen, schreef La Repubblica in een sceptisch commentaar. Maar hoe moeten ze naar hun bestemming? „Dan staat er een jong meisje op dat zegt: ‘Ik heb geen enkele ervaring, geen brevet, maar ik ben een serieus en beschaafd iemand en ik heb er steeds van gedroomd een vliegtuig te besturen.’”

Eigenlijk weet niemand nog precies wat hij aan Raggi heeft. Maar zij biedt hoop, perspectief. Veel mensen die op haar hebben gestemd, zeggen zich bewust te zijn van haar onervarenheid. Maar voor hen was de scepsis over de belofte van beterschap van de andere partijen groter dan de scepsis over het vermogen van Raggi om Rome op orde te brengen.

    • Marc Leijendekker