NRC tipt: Noord-Ierland - Duitsland

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: Noord-Ierland – Duitsland, vooral voor de Noord-Ierse supporters.

Will Grigg is een van de bekendste spelers dit EK, en hij heeft nog geen minuut gespeeld. Maar overal waar Noord-Ieren voetbal kijken wordt zijn naam bezongen op de maten van ‘Freed from desire’van GALA: Will Grigg’s on fire, your defense is terrified’.

Het begon allemaal ruim een maand geleden. Will Grigg kende een uitstekend seizoen bij Wigan Athletic in de League One, het derde niveau in Engeland. Mede dankzij zijn 28 doelpunten werd Wigan kampioen. Supporter Sean Kennedy was zo fan, dat hij een a capella-versie van zijn liedje voor Grigg op YouTube zette. De song werd door de supporters opgepakt, daarna zette een dj er een stevige beat onder en nu zingt elke Noord-Ier voor Grigg. Hij speelde overigens als international acht wedstrijden en maakte tot nu toe één doelpunt.

Tijdens een toernooi dat ontsierd wordt door hooligans vormen de Noord-Ieren de heerlijke uitzondering. Op de pleinen in Frankrijk wordt er met andere supporters gezongen (uiteraard ook over Will Grigg).


Ook werd er collectief gerouwd. Tijdens de wedstrijd tegen Oekraïne (een sensationele 2-0 overwinning) klapten de Noord-Ierse fans een minuut lang voor een onlangs overleden mede-supporter.

Natuurlijk is Noord-Ierland vergeleken met Duitsland een café-elftal. Maar alleen al voor de supporters hoop je dat Noord-Ierland nog even in Frankrijk blijft.

Situatie groep c

1. Duitsland 2 – 4 (doelsaldo +2)
2. Polen 2 – 4 (doelsaldo +1)
3. Noord-Ierland 2 – 3 (doelsaldo +1)
4. Oekraïne 2 – 0 (doelsaldo -4)

Duitsland heeft tegen Noord-Ierland aan een punt genoeg. Polen is bij een gelijkspel tegen Oekraïne ook door naar de achtste finales. Oekraïne is officieus uitgeschakeld met nul punten en een dramatisch doelsaldo.

    • Diederik Huffels