Nieuwe advocaten voor Willem Holleeder bekend

Sander Janssen en Robert Malewicz nemen de verdediging op zich, nadat Stijn Franken zich in mei terugtrok.

Willem Holleeder op archiefbeeld.
Willem Holleeder op archiefbeeld. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Willem Holleeder beschikt vanaf dinsdag over nieuwe raadslieden. Sander Janssen en Robert Malewicz van advocatenkantoor Cleerdin & Hamer zullen Holleeder bijstaan, zo maakten zij bekend.

Janssen en Malewicz zijn de opvolgers van Stijn Franken. In mei legde Franken de verdediging neer. In het verleden stond Franken ook Sandra Klepper bij, de ex-vriendin van Holleeder die zich later tegen hem keerde. Franken mocht vanwege de geheimhoudingsplicht geen informatie gebruiken van Klepper in het verdedigen van zijn cliënt Willem Holleeder. Klepper en Sonja Holleeder dienden een klacht tegen Franken in omdat hij zich niet aan die regels gehouden zou hebben.

Gevreesd werd dat het lang zou duren voordat Holleeder een nieuwe advocaat zou vinden, zo schreef onze redacteur Jan Meeus eerder:

“Door het vertrek van Franken zal de zaak-Holleeder aanzienlijke vertraging oplopen, zelfs als een advocaat zich meldt die delen van het dossier al kent. Maar kenners achten dat vrij onwaarschijnlijk omdat advocaten met specifieke dossierkennis veelal cliënten hebben die mogelijk een ander belang hebben dan Holleeder. En dat is precies waarom Franken de zaak neerlegt. Bovendien, zo vertelde hij, zal een opvolger het grootste deel van zijn praktijk stil moeten leggen en tegen een wettelijk vastgelegde vergoeding in de avonden en de weekeinden door moeten werken.”

Lees ook over de zoektocht naar een opvolger voor Franken: Wie kan Holleeder nog verdedigen nu zijn advocaat is opgestapt?

Inhoudelijke behandeling

Janssen en Malewicz zeggen in een verklaring kennis te hebben van een deel van het dossier. De raadslieden verdedigen Jesse R., die in een paar van dezelfde zaken als Holleeder ook verdachte is. Holleeder zou R. de opdracht tot een aantal liquidaties gegeven hebben. Malewicz is daarnaast advocaat van Ali N., die verdacht werd betrokken te zijn bij de moord op Willem Endstra maar daarvan werd vrijgesproken. Ook voor die moord zou Holleeder opdracht gegeven hebben.

Daarnaast is Janssen gepromoveerd op de rol van kroongetuigen in het Nederlandse strafproces. Een deel van het bewijs tegen Holleeder komt van kroongetuigen Peter la S. en Fred R.

De advocaten geven aan dat het ondanks hun huidige dossierkennis “geruime tijd” zal duren voordat ze zich hebben ingelezen. Een inhoudelijke behandeling van de zaak kan daarom voorlopig op nog op zich laten wachten. Verder geeft het advocatenduo aan dat “nauwgezet is verkend” of mogelijke belangenconflicten, zoals die bij Franken speelden, het op zich nemen van de verdediging van Holleeder zouden verhinderen.

    • Joram Bolle