Explosie munitieopslag Libië: zeker twintig doden

Ondertussen woedt een hevige strijd tegen Islamitische Staat om de stad Sirte.

Strijders die tegen IS in de Libische stad Sirte vechten dragen een gewonde.
Strijders die tegen IS in de Libische stad Sirte vechten dragen een gewonde. Foto AFP

Bij een explosie van een opslagplaats voor munitie in het westen van Libië zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een gemeentewoordvoerder. Persdienst AFP schrijft over 29 doden. Tientallen mensen raakten gewond.

De explosie vond plaats in de stad Garabulli, vijftig kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Volgens de woordvoerder was de opslagplaats in handen van een gewapende groep uit de nabijgelegen stad Misrata. De groep zou een conflict hebben met lokale bewoners, die op het moment van de explosie het kamp binnenkwamen. Het is niet zeker wat de explosie heeft veroorzaakt.

Een bewoner van Garabulli, die de doden aan Reuters bevestigt, zegt dat het conflict tussen de gewapende groep en de bewoners in een winkel ontstond. Een militielid zou hebben geweigerd te betalen.

De strijd om Sirte

Door de interne strijd tussen de twee Libische regeringen in het oosten en het westen werd lange tijd niet effectief opgetreden tegen Islamitische Staat in het land. Strijders uit Misrata hebben grotendeels trouw gezworen aan de eenheidsregering in Tripoli.

Een maand geleden, nadat IS aanstalten maakte om richting Misrata op te rukken, kwam daar verandering in. In Sirte, de geboortestad van de voormalige dictator Gaddafi en de enige stad buiten Syrië en Irak in handen van IS, zijn strijders uit Misrata bezig met een offensief tegen IS. Beide kanten lijden grote verliezen.

Dinsdag zouden de Libische troepen een radiostation hebben ingenomen, waarvandaan IS propaganda van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zou hebben verzonden.

    • Menno Sedee