‘Modehuis Balmain gekocht door investeerders uit Qatar’

Het in 1945 opgerichte couturehuis zou gekocht zijn voor meer dan 460 miljoen euro.

Modellen op de catwalk voor modehuis Balmain in 2012.
Modellen op de catwalk voor modehuis Balmain in 2012. REUTERS / Benoit Tessier

Het Franse modehuis Balmain is gekocht door het investeringsfonds Mayhoola for Investments, dat eigendom is van de koninklijke familie van Qatar. Dat melden de persbureaus Reuters en AFP op basis van ingewijden. Het in 1945 opgerichte modehuis zou gekocht zijn voor meer dan 460 miljoen euro.

Aan de deal zijn maanden van onderhandelingen voorafgegaan, meldt Reuters. Onder de voorwaarden valt dat Mayhoola for Investments de buitenlandse expansie van Balmain gaat financieren en een nieuwe accessoirelijn.

Het investeringsfonds is ook eigenaar van modemerk Valentino. Hoeveel geld er met die transactie in 2012 gemoeid was, werd niet bekendgemaakt. Ingewijden spraken over 700 miljoen euro.

De Qatarese Al-Thani familie gebruikt vaker dochterondernemingen voor investeringen. Zo werd geinvesteerd in warenhuis Harrods en LVMH, het bedrijf dat eigenaar is van Louis Vuitton.

Wereldberoemd

In 2015 was de omzet van Balmain 130 miljoen euro. Het exclusieve couturehuis wist in 2004 nog ternauwernood aan een faillissement te ontsnappen. Daarna leefde het bedrijf weer op, onder de leiding van de ontwerper Christophe Decarin en later onder Olivier Rousteing, die pas 25 jaar was toen hij creatief directeur werd.

Oprichter Pierre Balmain had jaren met Christian Dior gewerkt in het Franse Lucien Lelong modehuis, toen beiden besloten te stoppen en een eigen bedrijf op te richten. Ze waren er, zo luidt de geschiedschrijving, klaar mee dat hun ontwerpen steeds werden afgekeurd. Beide werden wereldberoemd met hun modehuizen.

    • Liza van Lonkhuyzen