Meelij met Oekraïne

Spontaan heb ik medelijden met Michajlo Fomenko. Het is maandagmiddag en de bondscoach van Oekraïne is aangeschoven voor een persconferentie die hij het liefst zal willen overslaan. Hij kijkt de zaal niet in en zucht diep. Al sinds donderdag is Oekraïne uitgeschakeld en heeft de coach zijn ploeg moeten voorbereiden op een duel dat er niet meer toe doet. Hoewel Fomenko hoopt dat zijn team tegen Polen „laat zien wat het tegen Noord-Ierland had moeten laten zien”.

Dan vraagt een journalist naar zijn toekomst. Klopt het dat hij al afscheid heeft genomen van de spelers? „Nog niet. Misschien in het vliegtuig naar huis.” Daarna? „Dan zal ik moeten herstellen van deze slechte tijd.” Na dit EK stopt de 67-jarige coach ermee.

Enkele dagen eerder wees Andrij Sjevtsjenko een interviewverzoek af. „Dit is niet het goede moment”, zei de voormalige spits van Chelsea en AC Milan, nu assistent van Fomenko. „Kom over een paar maanden maar.”

Zeker als hij de bondscoach is? Sjevtsjenko lachte en knipoogde. Best kans dat zijn charisma Oekraïne goed zal doen.

    • Fabian van der Poll