Zweden wil leeftijd minderjarige vluchtelingen gaan controleren

Omdat de Zweedse migratiedienst vermoedt dat 70 procent van de 18.000 vluchtelingen die zeggen dat ze tussen de 15 en 17 jaar oud zijn, liegt over zijn leeftijd, wil de dienst een leeftijdstest gaan uitvoeren. Minderjarige asielzoekers krijgen in Zweden veel sneller een verblijfsvergunning. De Zweedse minister van Justitie en Migratie, Morgan Johansson, maakt zich zorgen over de veiligheid in opvangplaatsen: „Volwassenen horen met volwassenen te wonen, en kinderen met kinderen.” Tests om iemands leeftijd vast te stellen zijn omstreden in Zweden. Volgens artsen is er nog geen goede methode om te achterhalen hoe oud iemand precies is. MRI-scans van de knieën worden genoemd als de belangrijkste mogelijkheid. De Zweedse raad voor forensisch onderzoek heeft tot november de tijd om te bepalen wat de betrouwbaarste manier is om de leeftijd van vluchtelingen vast te stellen. (NRC)