Kunstbeurs Art Basel overtreft de verwachtingen

De stand van Annet Gelink op Art Basel
De stand van Annet Gelink op Art Basel Urban Jürgensen

Kunstbeurs Art Basel is zondag in een positieve stemming afgesloten. De organisatie meldt dat er „significant verkocht is op alle niveaus van de kunstmarkt”. Op de 47ste editie van Art Basel (95.000 bezoekers in zes dagen) toonden 286 galeries uit 33 landen werken van zo’n 4.000 kunstenaars. De kwaliteit van het aanbod was dit jaar opvallend sterk, met veel politiek en sociaal-geëngageerd werk. Door de vele nieuwkomers op de beurs, waaronder de Amsterdamse galerie Grimm, voelde Art Basel fris en urgent aan.

Sandra Smallenburg

Mogelijk gemaakt door Kunsthandel Borzo op Art Unlimited. Sandra Smallenburg

De drie Nederlandse galeries kijken terug op een succesvolle beurs. Kunsthandel Borzo verkocht tekeningen van Jan Schoonhoven en een reliëf van Henk Peeters aan buitenlandse verzamelaars. Het vierdelige werk monumenta lamiae (hexendenkmaler) van Herman de Vries, een serie gedroogde en ingelijste planten uit 1985, werd door Museum Voorlinden gekocht voor „rond de 100.000 euro”.

Annet Gelink van de gelijknamige galerie, die haar stand door architect Miroslav Raiji had laten vormgeven als een soort depotruimte, zegt dat de verkopen haar verwachtingen overtroffen. „Het kon eigenlijk niet beter.” Een neonwerk van Yael Bartana met de tekst ‘What if women ruled the world’ was een van de meest gefotografeerde werken op de beurs en deed het goed op Facebook en Instagram.

GRIMM

GRIMM

Het werk, in een editie van drie en met prijzen van 25.000 - 35.000 euro is verkocht aan verzamelaars uit Nederland, Azië en de VS. „Ook alle nieuwe werken van Rezi van Lankveld (15.000-16.000 euro) en David Maljkovic (20.000 -30.000 euro) verkochten we aan grote collecties in Portugal, België en Nederland.”

Grimm had zijn stand gewijd aan Ger van Elk. Er was veel belangstelling voor het werk van de Nederlander, zegt galeriehouder Jorg Grimm. „Uniek aan Art Basel is dat bijna alle grote musea een afvaardiging sturen. Er kwamen bij ons instituten langs als Fondation Beyeler, het Tinguely Museum en The Art Institute Chicago. We hebben een ‘Conclusie’-schilderij van Ger uit 2010 verkocht voor 40.000 euro en een videowerk uit 2005 voor 35.000.” (NRC)