Journalist Henk Hofland (88) overleden

Hofland bleef zijn leven lang verbonden aan NRC. In 1999 werd hij uitgeroepen tot ‘Journalist van de Eeuw’.

Vincent Mentzel

H.J.A. Hofland, schrijver en als journalist een leven lang verbonden aan NRC, is vanochtend op 88-jarige leeftijd overleden.

Hofland was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad van 1968 tot aan de fusie met de Nieuwe Rotterdamsche Courant tot het huidige NRC Handelsblad in 1970. Hij bleef daarna nog twee jaar aan als co-hoofdredacteur, waarna hij een nieuw leven opbouwde als columnist, politiek commentator, veelzijdig essayist en romancier. Onder het pseudoniem S. Montag schreef hij 1.845 afleveringen van zijn wekelijkse rubriek ‘Overpeinzingen’, met stadsreportages uit Amsterdam, het Rotterdam waar hij in 1927 werd geboren, en New York, zijn tweede ‘thuis’. Henk Hofland had een vaste rubriek op de opiniepagina over buitenlandse politiek en schreef decennia een column voor de Cultuurbijlage.

Een onblusbare nieuwsgierigheid was wat hem tot op hoge leeftijd dreef. “Ik ben nieuwsgierig als de pest”, vertelde hij op 11 juni in een interview met NRC.

Lees hier dat interview: Ik ben zo nieuwsgierig als de pest

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC:

“Met hem sterft een man die je zonder overdrijving een van de monumenten van onze krant mag noemen.”

Tegels lichten

Hofland begon zijn carrière op 1 mei 1953 bij de krant als buitenlandredacteur na een afgebroken studie aan instituut Nijenrode. Tegels lichten, of Ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten (1972) was een baanbrekende bundel beschouwingen over de Nederlandse politiek en met name de afwikkeling van de episode Nederlands-Indië.

De belangrijkste Nederlandse persprijs, De Tegel, is naar Hoflands werk vernoemd.

Hofland won zelf vele prijzen, waaronder de Gouden Ganzeveer (1996) en de P.C. Hooftprijs (2011). In 1999 werd hij door zijn medejournalisten uitgeroepen tot ‘Journalist van de Eeuw’.

Biografie

Hofland maakte geschiedenisprogramma’s voor de VPRO en maakte films met Jan Vrijman. Hij had een column in het weekblad De Groene Amsterdammer en publiceerde vijf romans, waaronder Man van zijn eeuw (1993).

Volgend jaar verschijnt een biografie, geschreven door Jeroen Vullings, die Hofland voor dat boek precies honderd keer interviewde.

Hofland had al langer hartproblemen en overleed vanochtend thuis in zijn slaap. Hofland wordt in familiekring gecremeerd.

Een video-interview met Hofland uit 2014 over zijn periode in de jaren vijftig bij het Algemeen Handelsblad