65.000 euro boete voor Hongaarse voetbalbond na rellen

Zaterdag probeerden Hongaarse fans over hekken van tribunes te klimmen. Het EK wordt deze editie geteisterd door supportersgeweld.

Franse oproerpolitie bewaken afgelopen zaterdag het vak met Hongaarse fans.
Franse oproerpolitie bewaken afgelopen zaterdag het vak met Hongaarse fans. Foto Thanassis Stavrakis / AP

De Hongaarse voetbalbond moet 65.000 euro betalen als straf voor de rellen tijdens het EK voetbal, afgelopen zaterdag in Marseille. Dat heeft de UEFA dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Hongarije en IJsland op zaterdag probeerden Hongaarse fans over de hekken van tribunes te klimmen om zo in een ander vak te komen. Ook gooiden de supporters aan Hongaarse zijde meerdere keren vuurwerk en voorwerpen op het veld: tijdens het volkslied van IJsland, toen Hongarije een penalty tegen kreeg en na de Hongaarse gelijkmaker.

Het EK wordt deze editie geteisterd door supportersgeweld. Dinsdag opnieuw, toen Poolse hooligans met elkaar op de vuist gingen in het centrum van Marseille voorafgaand aan de wedstrijd tegen Oekraïne. Vier van hen werden opgepakt door de Franse politie, die traangas en wapenstokken gebruikte. Tijdens het Poolse volkslied stak iemand in het vak van de Poolse supporters vuurwerk af.

Meer geweld tijdens EK

Het ergste incident vond plaats rondom de wedstrijd tussen Engeland en Rusland vorige week, waarbij tientallen supporters met elkaar op de vuist gingen. Dat gebeurde in hetzelfde stadion als waar de ongeregeldheden van de Hongaarse fans plaatsvonden. De Russische relschoppers werden als straf Frankrijk uitgezet. Rusland kreeg ook een boete. Ook zou Rusland, dat inmiddels is uitgeschakeld, gediskwalificeerd worden bij herhaling.

Lees ook over de afgang van Rusland: Rusland, de risee van het EK

Vrijdag gooiden Kroatische fans vuurwerk op het veld tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië in Saint-Étienne. Het duel moest tijdelijk onderbroken worden. Ook Belgische supporters verstoorden zaterdag de wedstrijd tegen Ierland met vuurwerk. De UEFA heeft een onderzoek naar de ongeregeldheden ingesteld. Tijdens de wedstrijd tussen Spanje en Turkije in Nice op vrijdag werd vanaf de tribunes óók vuurwerk afgestoken.

    • Menno Sedee