Franse schrijfster Benoîte Groult overleden (96)

Groult wordt gezien als boegbeeld van het Franse feminisme. Ze overleed op 96-jarige leeftijd.

Benoîte Groult in 2010 bij een literair festival in Montpellier.
Benoîte Groult in 2010 bij een literair festival in Montpellier. Foto: Wikimedia Commons / Esby (CC BY-SA 3.0)

De Franse schrijfster Benoîte Groult is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Dat maakte haar dochter bekend aan persbureau AFP. Groult, vooral bekend vanwege haar feministische boeken en essays, werd 96 jaar oud.

Voordat ze in 1972 haar eerste roman La part des choses (Het leven zoals het is) publiceerde, schreef Benoîte Groult drie boeken met haar vier jaar jongere zus Flora: Journal à quatre mains (Dagboek voor vier handen) (1962), Le féminin pluriel (1965) en Il était deux fois (1967).

In de boeken van Groult speelt het feminisme een belangrijke rol. De veranderende verhoudingen tussen man en vrouw waren in de jaren ’60 vaak het onderwerp van maatschappelijke discussie. Haar essay Op de bres voor vrouwen uit 1977 werd een bestseller; er werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht en meerdere vertalingen gedrukt.

Internationale roem

In 1988 brak Groult internationaal door met haar roman Les vaisseaux du coeur (Zout op mijn huid). Hierin beschrijft ze vanuit de eerste persoon een wilde seksaffaire met een visser. Het boek wordt als klassieker beschouwd in de erotische literatuur.

Groult bleef zich haar hele leven inzetten voor vrouwenrechten en werd door veel vrouwen gezien als boegbeeld van het feminisme. Ze richtte het feministische blad F Magazine op en nam het voorzitterschap op zich van een commissie die zich bezighield met de feminisering van namen van beroepen en functies.

In Frankrijk kreeg Groult de onderscheiding Officier van het Legioen van Eer.

    • Sjoerd Klumpenaar