‘EU verlengt economische sancties tegen Rusland’

Het besluit wordt in de komende dagen formeel goedgekeurd door de ministers. Eén land heeft nog wel parlementair voorbehoud gemaakt.

De Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker in gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.
De Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker in gesprek met de Russische president Vladimir Poetin. Foto AP / Dimitry Lovetsky

De Europese Unie verlengt de economische sancties tegen Rusland met een half jaar. Tot dat besluit zijn ambassadeurs van de lidstaten dinsdag gekomen, meldt persbureau Reuters. Drie dagen geleden besloot de Europese Unie de sancties tegen de Krim met een jaar te verlengen.

De sancties tegen Rusland blijven van kracht tot eind januari 2017. Het besluit wordt in de komende dagen formeel goedgekeurd door de ministers. Eén land heeft nog wel een parlementair voorbehoud gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid is dat Frankrijk. Het Lagerhuis van het Franse Parlement stemde eind april in een niet-bindende stemming in met het opheffen van de sancties. Volgens parlementslid Thierry Mariani schaden de sancties niet alleen Rusland, maar ook Frankrijk zelf. Voor het verlengen van de sancties is unanimiteit onder de 28 EU-lidstaten noodzakelijk.

Kapitaalmarkt gesloten voor bedrijven

De verlenging betekent dat de tegoeden in de Europese Unie van Russische personen en instellingen op een zwarte lijst bevroren blijven. Ook geldt voor individuen een reisverbod naar Europa. De Europese kapitaalmarkt blijft gesloten voor een aantal Russische banken, energiebedrijven en defensieondernemingen. De uitvoer van technologisch gevoelige goeden naar Rusland is ook beperkt.

In reactie op de Europese sancties stelden de Russen een importverbod in op groenten, fruit en zuivelproducten uit Europa.

Het verlengen van de sancties lag in de lijn der verwachting, omdat Rusland zich niet houdt aan het Minsk-akkoord dat oproept tot een wapenstilstand in Oost-Oekraïne. Russische rebellen hebben een groot gebied rondom Donetsk uitgeroepen tot een onafhankelijke volksrepubliek. Daarbij zou Rusland (militaire) steun hebben geboden.

    • Marissa van Loon