Er is acht jaar gewerkt aan deze infographic

Luisteren naar of lezen over 146 jaar muziek in de interactieve kaart.

Ooit gehoord van honky tonk/ hardcore country? Of horror punk & psychobilly? Weleens naar doom metal geluisterd? Muziekliefhebbers met veel tijd omhanden kunnen nu uren verdwalen in een nieuwe infographic.

De zogeheten Musicmap, met geluidsfragmenten en tekst, beslaat maar liefst 146 jaar popmuziek. De Belg Kwinten Crauwels uit het plaatsje Boechout heeft er naar eigen zeggen acht jaar aan gewerkt. Minutieus geeft hij een inkijkje in de definities en relaties van 234 subgenres.

Elke genre krijgt een eigen kleur. Zo is blues blauw, rock geel en elektronische muziek rood. Zes verschillende soorten lijnen geven de relaties tussen alle subgenres aan. Bij elk genre hoort een uitgebreide beschrijving en een YouTubeplaylist. Aan een Spotifyplaylist wordt nog gewerkt.

musicmap

Crauwels zocht ooit naar een online overzicht van muziek, maar kon niks vinden dat hem tevreden stemde, zegt hij tegen het Amerikaanse technologieblad WIRED. Met bibliotheekboeken leerde hij zichelf datavisualisatie aan om de kaart te maken.

screenshot2

Dompel je onder in de kaart van van Crauwels via: via Musicmap.info
    • Liza van Lonkhuyzen