Duits hof verzet zich niet tegen noodmaatregel ECB

De uitspraak is een nederlaag voor 37.000 Duitsers die protest hadden aangetekend omdat ze de ECB-noodmaatregel te ver vonden gaan.

Foto: Ralph Orlowski / Reuters

Het Duitse grondwettelijke hof is bezorgd, maar verzet zich niet tegen een noodmaatregel van de Europese Centrale Bank, waarbij ongelimiteerde hoeveelheden staatsleningen kunnen worden opgekocht. Dat meldt persbureau AP. De maatregel werd door het Europees Hof van Justitie goedgekeurd, en daarbij legt het Duitse hof zich neer.

Het zogenoemde OMT-programma, waarbij de ECB schuldpapier kan opkopen van landen die in nood verkeren, werd in 2012 ingevoerd door ECB-topman Draghi. De maatregel kan de rentetarieven waartegen noodlijdende landen geld kunnen lenen, verlagen.

Sinds de invoering is het programma nog nooit gebruikt, maar alleen al het dreigen daarmee bleek effectief om de eurocrisis in 2012 te bezwaren. De rentetarieven voor landen als Griekenland en Spanje stabiliseerden en daalden.

Het mag, onder voorwaarden

Van het hof mag de Duitse Bundesbank in geval van nood obligaties van noodlijdende landen opkopen, mits het zich houdt aan de voorwaarden die door het Europees Hof van Justitie zijn gesteld. Deelname van de Bundesbank is van aanzienlijk belang, omdat de ECB via de centrale banken de staatsleningen opkoopt.

Volgens de Europese voorwaarden mag de ECB geen schuldpapier rechtstreeks van overheden kopen, maar moet er een andere koper tussen zitten. Ook moet er een vastgestelde periode zitten tussen de uitgifte van de obligatie en het moment dat de ECB deze opkoopt - dit om te voorkomen dat de indruk ontstaat dat de ECB rechtstreeks overheden financiert.

Overwinning voor Europese eenwording

De uitspraak is een nederlaag voor de ruim 37.000 Duitse burgers en wetgevers die protest hadden aangetekend bij het grondwettelijke hof. De tegenstanders vonden dat de noodmaatregel EU-afspraken schendt, die bepalen dat de ECB geen geld mag drukken om regeringen financieel te steunen.

Nu de inzet van de maatregel standhoudt, kan Draghi deze in geval van nood inzetten als de euro ten onder dreigt te gaan. Voor pro-Europese partijen is de uitspraak een overwinning. Het constitutioneel hof van Duitsland wordt gezien als het belangrijkste grondwettelijke hof in de EU.

Sinds maart vorig jaar koopt de ECB maandelijks tot 80 miljard euro aan staatspapier op, in een poging de Europese economie weer uit het slop te trekken. Gevolg hiervan is dat de rente op sommige obligaties tot onder nul is gedaald - waaronder de Duitse tienjaarsrente.

    • Sjoerd Klumpenaar