2Doc: The Central Park Five

Op 19 april 1989 werd een blanke, 28-jarige vrouw in New York in Central Park verkracht en dermate mishandeld dat ze twaalf dagen in coma lag en zich het dramatische voorval niet meer kon herinneren. De gewelddadige aanval leidde tot maatschappelijke onrust en sensationele krantenkoppen. De politie en pers wisten al snel wie de daders moesten zijn: vijf zwarte en latinotieners werden veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen, ondanks inconsistente bekentenissen, het ontbreken van ooggetuigenverslagen en DNA-bewijs dat ze zelfs uitsloot als daders. Later is de daadwerkelijk dader, aan de hand van DNA-materiaal, alsnog veroordeeld en zijn de vijf na jarenlange detentie uiteindelijk gerehabiliteerd.

In de documentaire The Central Park Five uit 2012 komen de onschuldig veroordeelden uitvoerig aan het woord en vertellen hun kant van het verhaal. Gecombineerd met archiefbeelden wordt zo het klimaat van toentertijd geschetst waarin deze justitiële dwaling plaats kon vinden.

Vanwege de lengte is de documentaire in tweeën geknipt: morgen op dezelfde tijd wordt het tweede deel uitgezonden.