Recensie

De gespierde Peppers zijn teder geworden

Vorige week, op Pinkpop, kwam de rook nog uit de oren van de Red Hot Chili Peppers. Op hun nieuwste album The Getaway komen ze braver én sterker over dan ooit tevoren.

None

De kernleden van Red Hot Chili Peppers, bassist Flea en zanger Anthony Kiedis, moesten 53 worden voordat ze een muzikaal evenwicht bereikten. Tot nog toe blonken de Chili Peppers vooral uit in branie-nummers met maniakale energie. Op hun elfde cd, The Getaway, weven ze een aantrekkelijk melancholiek element in liedjes als ‘Go Robot’, ‘The Getaway’ en ‘Dark Necessities’. De ruw stuiterende basklanken van Flea domineerden vorige week nog het optreden op Pinkpop, maar zijn hier mooi geïntegreerd in de mix van producer Danger Mouse. De samenwerking met een andere producer, na vijfentwintig jaar te hebben opgenomen met Rick Rubin, leidde tot een nieuw geluid: minder gespierd en met vaak een zweem van synthesizer als zacht glanzend vernis over de nummers. De melodieuze afwisseling is hier optimaal: glooiende overgangen worden gepaard aan ophitsende grooves, met meer ruimte voor tederheid dan we van de groep gewend waren.

    • Hester Carvalho