Opinie

    • Tom-Jan Meeus

De bangmakerij over een Nexit

Telkens als ik me verdiep in het standpunt van Brexit- en Nexit-aanhangers, blijf ik op driekwart steken. Ze zijn vóór Europa en vrijhandel, zeggen ze, maar daar is de EU niet voor nodig. De EU dringt lidstaten massa-immigratie op, zeggen ze, en daar zijn zij tegen: grenzen dicht. Alleen, hoe doe je dat dan – vrijhandel met de grenzen dicht?

Voorzichtigheid is hier geboden. Als ik nu concludeer dat EU-opponenten met hun gesloten grenzen de vrijhandel bedreigen, doe ik namelijk aan bangmakerij. En bangmakerij is taboe in het Brexit- en Nexit-debat. In vorige debatten over de EU is zoveel bangmakerij verspreid – het licht gaat uit, etc. – dat je van EU-sceptici alleen nog feiten mag inbrengen die niemand bang maken.

Dit deed me aan iets denken. Zoals bekend liet Wilders eerder onderzoek doen naar de economische effecten van een Nexit. Hij huurde het gerenommeerde Capital Economics in, en dit Britse bureau concludeerde voorjaar 2014 volgens de PVV dat de economie „fors zou groeien” na een Nexit. Huishoudens zouden twintig jaar later „bijna 10.000 euro per jaar” méér overhouden. Geen gezeik, iedereen rijk.

Nu maakte Capital Economics eerder, mei 2013, ook een onderzoeksopzet voor de PVV. In dit vertrouwelijke stuk stond op pagina 12 dat een gelijktijdig Nederlands vertrek uit de euro zoveel „nervositeit” op financiële markten zou veroorzaken dat dit vermoedelijk tot „een kredietcrisis” zou leiden. Minder glorieus nieuws. Het bureau herhaalde het in een grotere letter onderaan de pagina: „... banks would likely need short term support.”

Nu vroeg ik me al eerder af, ook in stukken die ik hierover publiceerde, waarom deze zorgelijke waarneming het eindrapport nooit haalde. En ineens viel het kwartje: Wilders wilde ons gewoon niet bang maken.

Intussen is dat Nexit geen marginale hobby meer: onderzoek van EenVandaag liet maandag zien dat nu 48 procent voorstander is. En ik ben benieuwd of dit ook het geval zou zijn als burgers wisten dat banken dan vermoedelijk weer met belastinggeld gered moeten worden.

Het Britse onderzoek werd destijds uit subsidie van de Tweede Kamer betaald. Dus nu Nexit zo’n serieus thema wordt, kunnen Kamerleden Wilders misschien vragen die geheime analyse alsnog te publiceren. Ik weet dat Kamerfracties de confrontatie met de PVV-baas liever ontlopen. Maar als zelfs de deskundigen van de PVV bang zijn, is het misschien toch nuttig als de burger dit ook bereikt.