‘Curaçao registreerde één asielzoeker’

Dat zei Han ten Broeke, Tweede Kamerlid voor de VVD, donderdag in een debat

Aktham Abu Fakher
Aktham Abu Fakher Foto NOS

De aanleiding

Curaçao heeft sinds dit jaar voor het eerst een officieel geregistreerde vluchteling. Hij meldde zich begin dit jaar bij de immigratiedienst nadat hij vanuit Venezuela gedropt was op het strand bij Willemstad. „Daarmee is hij de eerste geregistreerde asielzoeker op het eiland” zei het VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke vorige week donderdag in de Tweede Kamer in een debat over het rijksvisumbeleid. Klopt het dat Curaçao inderdaad geen asielbeleid heeft en dat de mondiale vluchtelingenstromen tot nog toe aan het eiland voorbij gaan?

Waarop is het gebaseerd?

De Syrische vluchteling Aktham Abu Fakher kwam voluit in de publiciteit toen hij zich op 19 januari meldde bij de immigratiedienst van Curaçao. Hij was vanuit Brazilië naar Venezuela gereisd en kreeg op de Nederlandse ambassade het advies om door te reizen naar Curaçao en daar asiel aan te vragen. Voor 1.000 euro wisten mensensmokkelaars hem op het strand bij Willemstad te droppen. Maar toen hij zich vervolgens bij de autoriteiten meldde als vluchteling, wist men daar geen raad met hem. Want Curaçao heeft geen asielbeleid. Hij werd geregistreerd en vervolgens opgesloten.

Aktham Abu Fakher kwam in de Tweede Kamer ter sprake in een debat over invoering van visumplicht voor Venezolanen. De chaotische politieke en economische situatie in Venezuela kan op korte termijn tot een vluchtelingenstroom naar met name Curaçao en Aruba leiden en daar wil Nederland op voorbereid zijn.

En, klopt het?

Volgens de Curaçaose advocaat, Berend Scheperboer, is er op Curaçao inderdaad geen vreemdelingen- of asielbeleid. „In dit dossier gaat het over die Syriër. Maar er loopt hier ook een tiental Cubanen rond die hun eigen land niet meer in mogen omdat ze langer dan 11 maanden zijn weggebleven. Dan ben je dus vluchteling, maar die status hebben ze niet. Ze hebben een tijdje in de gevangenis gezeten en zijn vervolgens op straat gezet.” Het Koninkrijk der Nederlanden heeft weliswaar internationale verdragen ondertekend over asielbeleid, maar volgens Scheperboer heeft Curaçao die niet ingevoerd. „Terwijl het zo makkelijk te regelen is. Want het gaat hier maar om een handjevol vluchtelingen.” Buitenlandse Zaken bevestigt dat bijvoorbeeld het VN-Vluchtelingenverdrag alleen in het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden geldig is.

Het Rode Kruis op Curaçao heeft weliswaar capaciteit om 500 vluchtelingen uit Venezuela op te vangen, maar kan dat niet onder de paraplu van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR doen, omdát Curaçao geen asielbeleid heeft, liet bestuursvoorzitter Angelo Ramirez vorige maand in Curaçaose media weten. Volgens René Zwart van het Antilliaans Dagblad zijn er nauwelijks vluchtelingen op Curaçao. „En dus is er ook geen opvang. En wist ook niemand hoe om te gaan met die ene Syrische vluchteling die asiel aanvroeg. Er zijn wel economische migranten. En daar wordt op gecontroleerd. Wie op het vliegveld of in de haven aankomt zonder retourticket of met te weinig geld, wordt rücksichtslos teruggestuurd. En wie tóch binnenkomt, loopt grote kans om later tegen de lamp te lopen bij verkeerscontroles of razzia’s op bouwplaatsen.”

Conclusie

Curaçao heeft geen asielwetgeving of vluchtelingenbeleid. Als er al opvang is, doen particuliere organisaties dat, zoals het Rode Kruis. Daarom beoordelen wij de stelling dat hij de enige officieel geregistreerde vluchteling is als waar.