Creatief gebruik anti-terreurwet: Turkse rechter sluit critici op

Turkije sluit alweer drie critici op wegens propaganda voor terreur. De Europese Commissie maakt bezwaar.

Turkse autoriteiten zijn maandag een stap verder gegaan in het beknotten van de vrijheid van meningsuiting. Drie prominente activisten voor persvrijheid, waaronder de Turkije-vertegenwoordiger van Verslaggevers zonder Grenzen, zijn in hechtenis genomen op verdenking van het maken van propaganda voor terreur. Daaruit blijkt dat het ook voor vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties in Turkije steeds moeilijker is om te werken.

Sebnem Korur Fincanci, arts en voorzitter van de Stichting voor Mensenrechten van Turkije, Erol Önderoglu van Verslaggevers zonder Grenzen en schrijver Ahmet Nesin moesten maandag voor de rechter verschijnen nadat ze hadden opgetreden als gast-hoofdredacteur bij dagblad Özgür Gündem om die krant te steunen.

Özgür Gündem wordt beschouwd als spreekbuis van de Koerdische guerrillabeweging PKK. Het afgelopen jaar zijn meerdere mediaorganisaties gesloten of onder curatele gesteld. Een daarvan is de grote oppositiekrant Zaman, die nu wordt geleid door een vertegenwoordiger van de regering.

De rechtbank liet de drie opsluiten nadat ze waren gehoord. Er loopt tegen nog 37 andere gasthoofdredacteuren een juridisch onderzoek. Door Özgür Gündem te steunen maken ze volgens de aanklagers mogelijk ‘propaganda voor terreur’.

Vervolging kan door creatief gebruik van de omstreden Turkse anti-terreurwet. Die wet zorgt voor een patstelling tussen Turkije en de EU die het vluchtelingenakkoord bedreigt.

De Europese Unie (EU) eist dat Turkije die wet aanpast voordat de visumplicht voor Turken wordt opgeschort. De Turkse regering weigert dat en zegt dat de wet juist nu hard nodig is vanwege de hoge terreurdreiging. Zowel Islamitische Staat als de Koerdische PKK pleegt terreuraanslagen in Turkije.

Het besluit van de Turkse rechtbank ‘druist in tegen de verplichting van Turkije om mensenrechten te respecteren, waaronder de vrijheid van media’, verklaarden eurocommissarissen Federica Mogherini (Buitenlandse Zaken) en Johannes Hahn (Uitbreiding).

    • Marloes de Koning