Chinezen betalen miljarden voor spelmaker Supercell

Het Finse Supercell maakte onder meer Clash of Clans, Hay Day, Boom Beach en Clash Royale.

Het welkomstscherm van Clash of Clans op een mobiele telefoon.
Het welkomstscherm van Clash of Clans op een mobiele telefoon. Foto: Reuters / Thomas White

Een groep Chinese investeerders betaalt 8,6 miljard dollar voor de Finse softwareontwikkelaar Supercell, onder meer bekend van de spellen Clash of Clans en Hay Day. Het Chinese consortium staat onder leiding van internetbedrijf Tencent.

De huidige eigenaar, het Japanse SoftBank, doet afstand van alle aandelen. Het consortium krijgt 84 procent, de rest houdt het Finse bedrijf in eigen beheer. Supercell blijft in zijn geheel opereren vanuit Helsinki, waar het ook gevestigd is. De overname moet nog worden goedgekeurd door mededingingsautoriteiten, naar verwachting wordt de deal in het derde kwartaal van 2016 afgerond.

Supercell werd in 2010 opgericht in Finland. De vier succesvolle spellen van Supercell worden volgens topman Ilkka Paananen dagelijks door 100 miljoen mensen gespeeld. Twee van de vier waren wereldwijd de meest populaire spel-app.

Verdienmodel Supercell

Supercell ontwikkelt spel-apps voor tablets en mobiele telefoons. De spellen van Supercell zijn gratis te downloaden en te spelen. Daarnaast worden zogenaamde in-app aankopen aan. Dat wil zeggen dat gebruikers het spel gratis kunnen downloaden, en tegen betaling updates kunnen krijgen.

Een andere inkomstenbron is het verzamelen van gebruikersgegevens. Als nieuwe speler moet je via Facebook inloggen en geef je inzicht in je gegevens. Deze data is bij commerciële partijen veel geld waard.