Trump ontslaat zijn vechthond als gebaar naar partijtop

None
Foto AFP

In een poging dichter tot de Republikeinse partijtop te komen heeft Donald Trump, winnaar van de voorverkiezingen van de partij, maandag onverwacht zijn omstreden campagnemanager Corey Lewandowski ontslagen.

Lewandowski leidde Trumps afwijkende campagne van massabijeenkomsten en mediabombardementen vanaf begin 2015. Hij gold als Trumps vechthond. Zijn motto was: Trump will be Trump. Juist het grillige gedrag van de vastgoedmagnaat en tv-ster trok de kiezer die genoeg had van het gebruikelijke politieke spel, begreep hij.

In maart werd Lewandowski zelf onderwerp van media-aandacht toen hij werd aangeklaagd wegens mishandeling van een journaliste. Er bleek uiteindelijk geen grond voor vervolging.

De felle Lewandowski ligt slecht bij de Republikeinse partijtop, die moeite heeft zich achter Trump te scharen. Met het ontslag is ook de openlijke tweestrijd beslist tussen Lewandowski en Trumps campagnestrateeg Paul Manaford, een ervaren mannetjesmaker die sinds april probeert de kandidaat presidentiëler te laten handelen met het oog op de verkiezingen in november.

Lewandowski’s ontslag komt na een paar slechte weken voor Trump, die in de peilingen is weggezakt na nieuwe discriminerende uitspraken.