Boete voor Pool die op Schiphol zei terrorist te zijn

Hij moet 500 euro betalen. Delen van Schiphol werden urenlang afgezet. De man bleek dronken.

Grote delen van Schiphol werden afgezet.
Grote delen van Schiphol werden afgezet. Foto Michel van Bergen / ANP

Een dakloze Pool die in april op Schiphol verkondigde een terrorist te zijn, waarna een deel van de luchthaven uren werd ontruimd, is ervan afgekomen met een boete. De 25-jarige man moet 500 euro aftikken, zo besloot de rechter. Er was een taakstraf van honderd uur tegen hem geëist.

De man bleek zijn uitlatingen in dronken toestand gedaan te hebben. Terwijl hij voor winkelcentrum Schiphol Plaza met twee rugzakken rondliep, zei hij dat hij een terrorist was. Ook antwoordde hij in eerste instantie bevestigend op de vraag van de marechaussee of hij een bom bij zich had. Honden sloegen vervolgens aan op de rugzakken van de Pool, maar er bleken geen explosieve of anderszins gevaarlijke stoffen in te zitten.

Voor het vliegverkeer had de actie van de Pool geen gevolgen, wel werden delen van Schiphol urenlang afgezet, net als parkeerplaatsen en een busplatform bij Schiphol Plaza. Honderden reizigers zaten daarom vast op Schiphol. Ze konden niet bij hun auto komen en pas rond half twee ‘s nachts hun reis vervolgen. Anderen konden niet op tijd bij Schiphol komen en misten hun vlucht.

Na Brussel

Er werd de man door de officier van justitie aangerekend dat hij zijn uitspraken slechts een paar weken na de aanslag in Brussel deed:

“Valse bommeldingen zoals deze voeden die angst en creëren nog meer maatschappelijke onrust. Overheidsdiensten kunnen niet uitgaan van valse bommeldingen, voor iedere melding moet een opperste staat van paraatheid gelden. Zeker in het huidige tijdsgewricht.”

Volgens AT5 toonde Radoslaw S. spijt in de rechtbank, al zei hij ook zich bijna niets van de avond te kunnen herinneren:

“Ik begrijp niet hoe zoiets gebeurd is door mijn toedoen. Ik weet hoe gevoelig de situatie is in Europa.”

De rechter concludeerde dat een boete genoeg was: “U zal het niet zo bedoeld hebben.”

    • Joram Bolle