Autobom doodt Jordaanse troepen aan Syrische grens

Bij de aanslag, die plaatsvond bij een kamp waar honderden vluchtelingen gestrand zijn, zouden zes soldaten zijn gedood.

Satellietfoto van Ruqban uit mei.
Satellietfoto van Ruqban uit mei. Beeld AP

Bij een aanslag met een autobom dinsdagochtend aan de Syrische grens zijn meerdere Jordaanse soldaten gedood en een aantal gewond geraakt. Dat heeft het Jordaanse leger volgens persbureau AP bekendgemaakt. Volgens een bron uit het Jordaanse leger tegenover persbureau Reuters gaat het om zes doden en veertien gewonden.

Na een aanslag begin juni op Jordaanse veiligheidstroepen in een Palestijns vluchtelingkamp nabij hoofdstad Amman met vijf doden tot gevolg, is deze aanval opnieuw bewijs dat Jordanië niet langer gevrijwaard is van terrorisme. Aanslagen in Jordanië waren in tegenstelling tot in buurlanden schaars.

Nog niet opgeëist

De bom ging om half zes ‘s ochtends af, in de buurt van een geïmproviseerde tent bij het vluchtelingenkamp Ruqban. Dat ligt in een soort niemandsland in het noordoosten aan de grens tussen Syrië en Jordanië. Volgens het Jordaanse leger kwam de aanval vanuit Syrië.

De aanval werd met meerdere auto’s uitgevoerd. Enkele voertuigen die betrokken waren bij de aanval zouden zijn verwoest.

Nog niemand heeft de aanslag opgeëist. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft wel delen van Syrië en Irak die in de buurt liggen onder controle. Jordanië maakt onderdeel uit van de internationale coalitie die tegen IS vecht en pakt mensen in Jordanië die sympathie uiten voor IS hard aan.

Schrijnende omstandigheden

In het vluchtelingenkamp in Ruqban wachten honderden mensen totdat ze Jordanië in kunnen komen. Mondjesmaat worden vluchtelingen het land ingelaten, nadat Jordanië een iets soepeler beleid heeft ingevoerd. Eerder dit jaar zaten er nog duizenden mensen.

Toch zijn de leefomstandigheden schrijnend, berichtte Human Rights Watch begin juni. Vluchtelingen verblijven er in zelfgemaakte tenten, met beperkte toegang tot water, voedsel en medische hulp.