Apple geeft geen steun aan Republikeinse conventie

Apple draagt niets bij aan de bijeenkomst waar de Republikeinen hun presidentskandidaat kiezen. De reden: Donald Trump.

None
foto JUSTIN SULLIVAN / AFP

Techbedrijf Apple zal geen financiële of andersoortige bijdrage leveren aan de conventie waar de Republikeinen presidentskandidaat Donald Trump definitief kiezen.

Dat heeft Apple de partij recentelijk laten weten, berichtte de Amerikaanse nieuwssite Politico afgelopen weekend op basis van anonieme bronnen. Apple wilde tegenover Politico niet op het bericht reageren.

En er was nog meer slecht nieuws voor Trump: kredietbeoordelaar Moody’s bracht maandag een rapport uit over de economische gevolgen van een eventueel presidentschap van Trump. Trumps economisch beleid zou de VS in een „slepende recessie” storten, en door teruglopende handels- en belastinginkomsten leiden tot hogere werkeloosheid en meer overheidsschulden.

Van andere techbedrijven kan Trump wel steun verwachten. Facebook, Google en Microsoft hebben toegezegd bij te dragen aan de conventie. Doorgaans steunt de tech-industrie de conventies van zowel de Democraten als de Republikeinen. De meeste bedrijven verdelen hun donaties over beide partijen.

In het verleden heeft Apple de Republikeinse conventie ook gesteund – net als de Democratische. In 2008 heeft het bedrijf beide partijen MacBooks en andere technologische apparatuur verschaft ter waarde van 140.000 dollar (124.000 euro). In 2012 stelde het ook producten beschikbaar.

Presidentskandidaat Trump heeft zich tijdens zijn campagne uitgesproken tegen Apple. Zo heeft hij opgeroepen tot het boycotten van producten, omdat Apple weigerde de FBI toegang te geven tot de iPhone-gegevens van één van de daders van de schietpartij in San Bernardino.

Net als andere grote techbedrijven is Apple voor het binnenhalen van hoogopgeleid talent uit het buitenland. Trump heeft juist gedreigd miljoenen illegale immigranten uit te zetten en een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Ook zijn uitspraken over moslims, vrouwen en minderheden als homoseksuelen liggen gevoelig. Zo is Trump tegenstander van het homohuwelijk. Topman Tim Cook van Apple maakte vorig jaar bekend dat hij op mannen valt.

Eerder bleken ook andere grote bedrijven minder of geen geld beschikbaar te stellen voor de Republikeinse conventie in Cleveland, meldde financieel persbureau Bloomberg vorige week. Het zou onder meer gaan om financiële instelling Wells Fargo, technologiebedrijf Motorola, automaker Ford en zakenbank JPMorgan.