Air France wil bezuinigingen tijdelijk opschorten

De nieuwe topman van Air-France KLM Janaillac wil daarmee nieuwe stakingen afwenden.

Een Airbus A380 in een werkplaats op de luchthaven Charles de Gaulle nabij Parijs.
Een Airbus A380 in een werkplaats op de luchthaven Charles de Gaulle nabij Parijs. Foto Philippe Wojazer/Reuters

De nieuwe topman van Air-France KLM Jean-Marc Janaillac, die begin juli aantreedt, heeft de Franse piloten aangeboden bezuinigingsmaatregelen tijdelijk op te schorten als zij afzien van een voorgenomen staking. De vliegers kondigden eerder aan van 24 tot en met 27 juni wederom het werk neer te willen leggen. De pilotenvakbonden en de toekomstige topman hebben elkaar dinsdagochtend ontmoet, schrijft Le Figaro. Janaillac hoopt dat de dreigende staking is afgewend.

Tijdens de bijeenkomst legde de binnenkort aantredende directeur uit dat het enige tijd kost om tot een nieuwe strategie te komen voor het concern en het verloren vertrouwen te herstellen tussen piloten en het management. Ook beloofde hij met een nieuw sociaal plan te komen voor de werknemers. Het opstellen van zo’n plan kost echter tijd, benadrukte Janaillac. In de tussentijd zou Air France een eerder aangekondigde loonsverlaging voorlopig niet doorzetten, mits de piloten in ieder geval tot 1 november niet gaan staken. De vakbonden hebben tot woensdagavond gekregen om op het voorstel te reageren.

Update 21:24: De staking van de piloten van Air France die voor de periode van 24 tot en met 27 juni was aangekondigd, gaat niet door. Dat melden diverse Franse media op gezag van de vakbonden.

Terugschroeven lonen

De vakbonden en Air France steggelen over het terugschroeven van de salarissen van de piloten. Verkeersvliegers weigeren eerdere afspraken over verhoging van de arbeidsproductiviteit na te komen. Piloten zouden daarom niet langer 50 maar 40 procent extra betaald krijgen voor ’s nachts gewerkte uren en het aantal vrije dagen zou met twaalf worden teruggebracht. Het verzet van de vakbonden richt zich bovendien tegen de verplaatsing van werk van Frankrijk naar het buitenland, onder andere naar KLM.

Eerder overleg van het luchtvaartbedrijf en de vakbonden kon niet voorkomen dat de piloten staakten tijdens de openingsdagen van het EK voetbal.

De vakbonden SNPL, SPAF en Alter stelden vorige week nog dat de toezeggingen van Air France tijdens de vorige onderhandelingen beperkt bleven tot “zeer vage beloften”. Ook richtten ze zich tegen Air France-topman Frédéric Gagey, die volgens hen “doof blijft” en “zich verschuilt achter een zogenaamd gebrek aan bestuur in de holding”.

    • Jorg Leijten