Aegon begint als eerste met algemeen pensioenfonds

‘Stap’ is een nieuw soort pensioenfonds, bedoeld voor kleine fondsen. Zo betreedt Aegon een nieuwe pensioenmarkt.

Verzekeraar Aegon stapt in pensioenfondsen. Foto Lex van Lieshout / ANP

Verzekeraar Aegon begint samen met dochterbedrijf TKP het eerste algemeen pensioenfonds (APF) in Nederland. Het fonds, Stap genaamd, heeft van toezichthouder De Nederlandsche Bank een vergunning gekregen. Dat heeft Aegon maandag bekendgemaakt.

Het APF is een nieuw soort fonds, naast de bestaande fondsen voor bedrijfstakken en ondernemingen. Het is bedoeld voor pensioenfondsen die te klein zijn om zelfstandig te overleven. Door zich aan te sluiten bij Stap kunnen ze op administratieve en bestuurlijke kosten besparen. Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen sinds 1 januari een vergunning aanvragen voor zo’n APF.

„Enkele pensioenfondsen en tientallen bedrijven” willen zich al aansluiten bij Stap, zegt een woordvoerder van Aegon. Om welke fondsen en bedrijven het gaat, wil hij niet zeggen, maar het zou in totaal gaan om ongeveer 20.000 deelnemers. Over hoeveel deelnemers Stap op termijn wil hebben, doet Aegon geen uitspraak.

Stap begint met een startkapitaal van een half miljoen euro van Aegon en TKP. Erno Kleijnenberg, oud-hoofd van zorgverzekeraar ONVZ, is benoemd tot bestuursvoorzitter.

TKP zelf is een pensioenuitvoerder die de administratie voor 3,1 miljoen deelnemers doet. De vermogensbeheerder TKP Investments beheert een vermogen van 23 miljard euro.

Het algemeen pensioenfonds moet uitkomst bieden voor kleine pensioenfondsen die steeds meer fuseren. Het aantal pensioenfondsen is gekrompen van bijna duizend rond de eeuwwisseling tot bijna 300 begin dit jaar. De uitvoeringskosten en de druk van het strengere toezicht maken dat veel fondsen zichzelf opheffen en zich aansluiten bij andere.

Het overstappen naar verzekeraars is vaak niet aantrekkelijk, omdat de verzekerde pensioenregelingen hoge premies hebben om de lage rente te compenseren. Met een algemeen pensioenfonds kunnen verzekeraars, zoals Aegon, een goedkopere regeling aanbieden met de ‘zachte garantie’ die gangbaar is bij pensioenfondsen. Zij halen hun winst uit de uitvoering van de pensioenregelingen.

Bij een APF hebben de aangesloten fondsen één bestuur. Ze blijven financieel zelfstandig en houden ook hun eigen dekkingsgraad (verhouding tussen hun vermogen en uitkeringen). De fondsen vormen binnen het APF een eigen kring en kunnen zich aansluiten bij andere kringen. Elke kring is vertegenwoordigd in het ‘belanghebbendenorgaan’, waaraan het bestuur verantwoording aflegt.

Algemene pensioenfondsen van andere verzekeraars wachten nog op een vergunning, zoals Centraal Beheer APF en Delta Lloyd APF. De grote pensioenuitvoerder PGGM wil ook een dergelijk fonds beginnen.

Het algemeen pensioenfonds is vooral bedoeld als alternatief voor ondernemingspensioenfondsen. Verplichte bedrijfstakfondsen voor hele sectoren kunnen niet instappen.