Zo is het om Alzheimer te hebben

Met een virtual reality-bril ervaar je de problemen van Alzheimerpatiënten

Een oude vrouw bekijkt de notities op de spiegel.
Een oude vrouw bekijkt de notities op de spiegel. Foto Roos Koole / ANP XTRA

Een plas water op straat lijkt opeens een gat in de weg. Een theepot is met geen mogelijkheid te zien, terwijl hij voor je neus staat. Het zijn problemen waar Alzheimerpatiënten dagelijks tegenaan lopen, en die je nu zelf kunt ervaren met een virtual reality-bril op.

Hoewel Alzheimer een bekende ziekte is, is het moeilijk je voor te stellen wat een Alzheimerpatiënt ervaart. De virtual reality-app die ontwikkeld is door het Britse onderzoekscentrum Alzheimer’s Research UK brengt daar nu verandering in. Aan de hand van ervaringen van Alzheimerpatiënten heeft het centrum een aantal van de meest voorkomende problemen verwerkt in de app. De app laat je onder andere een bezoekje aan de supermarkt ervaren als Alzheimerpatiënt.

Het Alzheimeronderzoekscentrum hoopt dat de app leidt tot meer begrip voor de ziekte, zodat bijvoorbeeld familieleden zich beter kunnen inleven in de situatie van hun naasten, en dat de zorg voor Alzheimerpatiënten door een beter inlevingsvermogen verbeterd kan worden.

Alzheimer is met een aandeel van 70 procent de meest voorkomende vorm van dementie. Vergeetachtigheid, desoriëntatie en problemen met het herkennen van voorwerpen zijn enkele van de symptomen. Er is nog geen behandeling voor de ziekte.

BBC maakte een filmpje waarin de virtual reality-app gebruikt wordt.

Als je een Android smartphone en zo’n kartonnen virtual reality bril hebt, kun je de app zo gebruiken. De app is hier te downloaden.

Er is een trend gaande om mensen door middel van (virtual reality-)apps te laten ervaren hoe het is om een bepaalde aandoening te hebben. Zo zijn er al apps om migraine, dyslexie en autisme te ervaren.