Zes doden bij onderwijsprotesten in Mexico

Daarnaast raakten meer dan honderd burgers en politieagenten gewond.

Mexicaanse federale politie botst met leraren die protesteren tegen onderwijshervormingen.
Mexicaanse federale politie botst met leraren die protesteren tegen onderwijshervormingen. Foto Patricia Castellanos / AFP Photo

Tijdens gewelddadige protesten in de Zuid-Mexicaanse staat Oaxaca zijn zondag zes mensen omgekomen. De gouverneur van Oaxaca, Gabino Cue, meldde volgens AP dat bij de protesten daarnaast 53 burgers, 41 federale en 14 staatsagenten gewond raakten. 21 mensen zijn aangehouden.

Alle zes de overledenen zijn burgers, van wie twee banden zouden hebben met de lerarenvakbond CNTE. De vakbond protesteerde in de omgeving van Nochixtlan tegen onderwijshervormingen die het evalueren van leraren verplicht maken. De protesten begonnen naar aanleiding van de arrestatie van de leider van de lokale vakbond, Ruben Nunez, op grond van corruptie.

Gewapende infiltranten

Waarom het tot zo’n geweldsexplosie is gekomen, is onduidelijk. Volgens de regering hadden gewapende individuen, die niet verbonden zijn aan de vakbond, de protesten geïnfiltreerd. De federale politieagenten zouden geen wapens hebben gedragen. AP meldt echter dat het beelden heeft van een politieagent die op de protestanten schoot, hoewel het onduidelijk is of het om een federale of staatspolitieagent gaat.

De protesten door de vakbond zorgen al langere tijd voor onrust in Mexico. Afgelopen week blokkeerden leraren straten, een winkelcentrum en treinsporen in de westerse staat Michocan. Ook forceerden ze busmaatschappijen ritten naar Oaxaca, een toeristische trekpleister, te annuleren.

Tien jaar geleden namen leraren de stad Oaxaca gedurende zes maanden over. Die opstand werd beëindigd toen de politie de barricades bestormde.

    • Floortje Rawee